Miercuri înaintea prânzului, holul Serviciului Comunitar Specializat în domeniul Protecţiei Copilului s-a umplut de sacoşe cu cadouri, aduse de funcţionarii cu statut special de la Penitenciarul Botoşani. Fusese o iniţiativă pregătită pentru ziua de 1 iunie, dar cum se tot adunau pacheţele, au decis să amâne momentul oferirii acestor daruri.
"Acţiunea de astăzi a vizat o campanie prin care colegi noştri s-au implicat şi au dorit să-şi aducă aportul pentru familii şi pentru copii mai puţin norocoşi, am încercat să facem o colectă de hăinuţe, jucării, dulciuri, fructe, astfel încât să le bucurăm ziua şi să le aducem un zâmbet pe chip. Sunt copii deosebiţi, frumoşi, mici, au nevoie de foarte multă atenţie şi atunci am considerat că noi, ca angajaţi în acest sistem am putea avea o contribuţie la bucuria acestora", a spus Anna Maria Rotariu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Botoşani.
Iniţiativa acestora a fost apreciată în primul rând de conducerea Serviciului.
"Mulţumim colegilor de la Penitenciarul Botoşani pentru acest moment impresionant, l-am discutat în urmă cu ceva timp cu doamna director adjunct Cristina Livadariu şi iată că s-a concretizat prin aceste bucurii făcute copiilor. Ne dorim să avem astfel de momente la Serviciul Comunitar Specializat în domeniul Protecţiei Copilului", a declarat Felicia Mihai, şeful Serviciului.
Cei trei reprezentanţi ai Penitenciarului au împărţit darurile părinţilor care se află în monitorizarea specialiştilor de la Complex şi care veniseră cu copilaşii de mână. Printre beneficiari s-au numărat însă şi mămici interne ale Centrului Maternal "Micul Prinţ", de asemenea cu copiii în braţe.
Minunile din pântec
Mai complicată a fost situaţia unei tinere de 19 ani, dintr-o comună din judeţ, care a avut nevoie de ajutor să-şi poarte pruncii- trei la număr. Tânăra este fericita mamă a unor tripleţi, acum în vârstă de trei luni. Nu a ştiut până la naştere că poartă trei băieţi în pântec, deşi lumea se uita întrebător la burtica ei voluminoasă.
La maternitate a avut însă parte de surpriza vieţii ei: doi dintre copilaşi împărţeau o placentă, în timp ce al treilea "locuia" singur în burtica mamei. Mama este foarte mândră de ei, le-a pus la toţi trei câte două nume şi ştie exact ce greutate au avut la naştere: unul de aproximativ 2,7 kilograme, unul de 2,6 kilograme şi cel mai mic, cel singur, de 2 kilograme şi un pic.
Cei doi care au împărţit aceeaşi placentă seamănă perfect şi nici mama nu-i deosebeşte decât prin semnele prinse pe mânecuţe. La întâlnirea cu musafirii de la Penitenciar, cei doi erau uşor agitaţi şi se zbăteau în braţele celor două doamne care abia îi ţineau. Cel mic, însă, cel mai vioi şi cu cea mai dezvoltată personalitate, a dormit pe tot timpul "operaţiunii", nefiind deranjat de nimic.
Povestea mămicii (care a refuzat să apară public, prin fotografii) este tristă, dar în acelaşi timp minunată. Avea o relaţie cu un tânăr de vârstă apropiată când a constatat că este însărcinată. La naştere, surpriza a fost atât de mare încât tatăl copiilor, care de altfel i-a recunoscut pe tripleţi, a cedat, iar relaţia dintre părinţi s-a deteriorat. Astfel că mămica şi tripleţii ei au ajuns, la intervenţia primăriei din localitatea de domiciliu, în grija Centrului Maternal "Micul prinţ", unde învaţă să aibă grijă de cei trei copilaşi în scopul prevenirii abandonului.
"Mămica se află la noi de trei săptămâni şi pentru noi a fost extraordinar faptul că până atunci s-a descurcat singură cu trei copii, micuţii erau bine îngrijiţi când au ajuns la noi. Noi sperăm ca relaţia părinţilor să redevină normală, îi vom invita pe amândoi să urmeze şedinţele de consiliere familială, pentru că tripleţii au nevoie şi de mamă şi de tată. Cert este că aici mămica beneficiază de ajutor din partea tuturor doamnelor din centru, toate ne ocupăm de ei", povesteşte Camelia Popa, şeful Centrului maternal.
Mama tinerei, care era plecată în străinătate la momentul naşterii nepoţilor, s-a întors în ţară şi o vizitează frecvent pe fiica ei şi pe copii, exprimându-şi intenţia de a o ajuta.
Problema este că nici mama tripleţilor şi nici bunica nu au o casă în care să se adăpostească. Pentru ca ajutorul acordat mamei cu tripleţi să nu se oprească la momentul în care perioada de internare expiră, s-a luat legătura cu Fundaţia "Hope and Homes for Children" de la Baia Mate pentru a se găsi o soluţie "locativă".
"Au fost deja, au văzut despre ce este vorba şi după integrare vor fi sprijiniţi. Au fost înscrişi la medicul de familie, monitorizăm şi starea de sănătate a copiilor. Noi avem mari speranţe pentru această familie", adaugă Camelia Popa.
În istoria recentă a Botoşanilor, trei cazuri de sarcină cu tripleţi s-au înregistrat la Secţia de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Judeţean Mavromati. O tripletă are aproape 11 ani, o altă tripletă are mai bine de un an şi cei trei tripleţi ai tinerei care, din cauza unei situaţii mai neplăcute, au ajuns la Centrul Maternal.
"Toate cele trei sarcini sunt naturale iar evoluţia lor a fost foarte bună, iar copiii sunt acum sănătoşi. Se mai întâmplă sarcini de tripleţi, dar în urma unor înseminări artificiale, or nu este cazul în cele trei situaţii", spune un medic specialist în obstetrică- ginecologie de la maternitatea botoşăneană.