O copilă de cinci luni a ajuns zilele trecute în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Mavromati, fiind diagnosticată cu pneumonie şi otită. Pentru a ajunge însă în grija medicilor, a fost nevoie de o muncă de convingere extraordinară pe care asistenţii sociali din comuna natală şi de la Complexul de Servicii Comunitare pentru Protecţia Copilului au depus-o.
Părinţii fetiţei, Ilie şi Elena, sunt destul de tineri, au o gospodărie organizată cum trebuie şi nu pot fi încadraţi în categoria oamenilor care să nu aibă ce mânca de pe o zi pe alta. El este un meseriaş bun, ea este o gospodină ca la carte, numai că excesul de alcool cu care se alină zilnic îi face să uite de calităţile lor. Au însă şi şapte copii- cea mai mare fetiţă având 12 ani, iar ultima născută, cea de cinci luni.
De ani de zile asistenta socială din comuna Tudora le bate în poartă şi le reaminteşte de obligaţiile pe care le au, le oferă sprijin, consiliere, tot ce trebuie numai ca fetiţele şi băieţelul să aibă parte de educaţie şi de o casă în care să crească armonios, normal. Nu a fost chip de înţelegere, astfel că asistenta socială Elena Niţă a apelat şi la rudele femeii, pentru ca acestea să o găzduiască şi să o ajute pe tânără să-şi crească fiicele şi fiul. Nu dura mult perioada de calm, că Elena să întorcea acasă, la bărbatul care o agresa de fiecare dată când o vedea beată. Poliţiştii din comună cunosc situaţia familiei dar s-au săturat şi ei de dat amenzi de fiecare dată când e scandal în familie.
"De data asta nu s-a mai putut, am vorbit şi cu părinţii, doamnele de la Botoşani i-au convins să o lase pe cea mică la spital pentru că eu când am desfăşat-o şi am văzut în ce hal era, am pus mâna pe telefon. Fetiţa a ajuns la spital, are nevoie de tratament, dacă nu se luau măsuri, cine ştie ce se putea întâmpla? Şi e păcat mare că nu poţi să spui că nu au bani. Ei nu au grijă! Laptele fetiţei se acrise în sticlă, copiii ceilalţi nu au mâncat, când să le pună tat-su ceva de mâncare- de unde? Că mama nu făcuse mâncare cine ştie de când. Le-am făcut sandvişuri, acum taică-su s-a dus la magazin să cumpere ce le trebuie. Nu se mai poate! Eu le-am spus că dacă nu îşi revin şi nu au grijă de copii, cei mici vor ajunge la stat pentru că ei sunt în pericol permanent. Nu sunt bătuţi, dar nici să vadă cum se bat părinţii că-s beţi nu e bine", explică asistenta socială Elena Niţă.
Fetiţele care au vârsta şcolară au rezultate bune, iar în momentul în care au avut un bănuţ în mână au preferat să-şi cumpere pixuri pentru a avea cu ce scrie.
"Sunt inteligenţi, sunt bine dezvoltaţi, sunt nişte copii extraordinari. Dacă am reuşi să-i convingem pe părinţi să nu mai bea, ar fi bine, copiii ar putea avea parte de educaţie şi lucrul acesta este cel mai important", explică Elena Niţă.
Deocamdată, micuţa internată în spital beneficiază de îngrijiri, însă grija mare a asistenţilor sociali implicaţi în acest caz este ce se va întâmpla după externarea ei, atunci când toţi cei şapte copii se vor reuni din nou sub acelaşi acoperiş.
Sugar în stare gravă, salvat cu forţa dintr-o familie abuzivă
BOTOSANI
Madalina Ursuleanu
Friday, 24 March 2017
Social
O mână de oameni vor putea pune capul pe pernă mai liniştiţi acum, că au salvat un copil. O mână de oameni care s-au implicat cu toate forţele pentru a pune în siguranţă o fetiţă de cinci luni. Păcatul este însă al părinţilor care s-au pierdut în aburii alcoolului şi au uitat de priorităţi.
Spune-ne opinia ta
Articole similare
Salariile de la Protecţia Copilului, plătite cu bani din fondul de rezervă al Guvernului
Monday, 4 December 2017
Nu sunt bani pentru salariile angajaţilor de la Protecţia Copilului, pe final de an!
Friday, 22 September 2017
Bani insuficienți pentru plata salariilor la Protecția Copilului Botoșani
Tuesday, 4 July 2017
O poveste minunată, cu tripleţi norocoşi şi cadourile unor oameni cu suflet mare! FOTO
Wednesday, 28 June 2017
Copiii şi adolescenţii din sistemul de protecţie, sărbătoriţi de ziua lor
Thursday, 1 June 2017