Tumoare de 10 kilograme, scoasă din abdomenul unei botoşănence!

Medicii de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean Mavromati Botoşani au extirpat din cavitatea abdominală a unei botoşănence o tumoare care cântărea nu mai puţin de zece kilograme, fiind printre cele mai mari tumori operate la Maternitatea Botoşani.

Tumoare de 10 kilograme, scoasă din abdomenul unei botoşănence!

Femeia în vârstă de 50 de ani, din Manoleasa, care a ajuns pe masa de operaţie, le-a spus medicilor că în urmă cu aproximativ doi ani a observat că abdomenul tot îi creşte în dimensiuni, dar a pus acest lucru pe seama unor kilograme în plus, motiv pentru care s-a apucat şi de o cură de slăbire.

A observat că abdomenul i se măreşte în continuare şi a decis să îşi facă nişte investigaţii medicale. Aşa s-a descoperit că abdomeniul îi tot creştea din cauza unei tumori care a pornit de la uter şi s-a dezvoltat în spatele peritoneului,  ajungând în timp la dimensiuni uriaşe.

Medicii i-au spus femeii că trebuie să se opereze, iar vineri s-a realizat intervenţia chirurgicală.

Pacienta a fost anesteziată rahidian, fiind conştientă tot timpul operaţiei şi optimistă că totul se va încheia cu bine.

„A fost vorba de un mixom retroperitoneal, care la cântărirea finală a indicat 10 kilograme. A fost o operaţie foarte dificilă şi laborioasă, dar alături de echipa formată din doctorii Carmen Oprişanu şi Gheorghe Niţuleac am reuşit să scoatem tumora în întregime, iar pacienta este în stare bună. Poate cea mai mare tumoră din cele extirpate la noi”, a declarat medicul primar Maria Olaru, din cadrul Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani.

Medicii de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie trag un semnal de alarmă şi spun că tot mai multe femei din judeţ ajung la spital cu tumori de dimensiuni mari, care sunt descoperite în stadii foarte avansate. De multe ori se ajunge la astfel de situaţii din cauza neglijenţei, fiind paciente care nu au mai mers de ani buni la un control ginecologic.

Specialiştii recomandă tuturor femeilor ca o dată pe an să îşi facă un control ginecologic, o ecografie şi testul Babeş Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin.

 

Spune-ne opinia ta