Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Mavromati are în dotare, de săptămâna aceasta, un aparat ultraperformant care va creşte considerabil şansele la viaţă ale pacienţilor care ajung la spital cu anumite probleme.
Cadrele medicale de la Urgenţe au primit un aparat de masaj cardiac automat, care face compresii toracice ore în şir, fără întrerupere.
Aparatul constă dintr-o placă rigidă, ce se montează sub pacient şi un braţ care poate fi ajustat pe înălţime sau profunzime, pentru a fi poziţionat exact deasupra sternului pacientului. Ulterior, un asistent setează numărul de compresii pe care aparatul să le facă, dar şi puterea acestora, în funcţie de constituţia fizică a pacientului.
„Un astfel de aparat este extrem de folositor în protocolul de resuscitare a pacientului aflat în stop cardio-respirator. Aparatul poate fi setat să facă un anumit număr de compresii, la un anumit interval şi mai ales cu o intensitate stabilită de noi. Practic înlocuieşte un număr mare de asistenţi, pentru că la o resuscitare, care durează minim 45 de minute, un asistent poate face masaj cardiac optim doar 2-3 minute, după care trebuie înlocuit. Acest aparat face toate compresiile la fel, fără să obosească”, a precizat Camelia Caliniuc, asistentul şef al UPU-SMURD Botoşani.
Un astfel de aparat poate fi utilizat atât în spital cât şi pe ambulanţe, uneori chiar şi pe autospecialele fără medic. Aparatul costă peste 15.000 de euro.
„Pentru ambulanţă există o placă modificată, care se poate monta pe targă şi pusă sub pacient. Asta înseamnă ca pacientului i se face masaj cardiac non-stop de la preluare până în spital, chiar şi când este mutat din ambulanţă în Urgenţe”, a mai spus asistentul şef Camelia Caliniuc.