"Cancer" este termenul medical ce pare sa ne sperie cel mai mult in prezent. Boala universala, ce isi alege pacientii din toate paturile sociale, din toate categoriile de varsta si uneori chiar fara a exista factori predispozanti sau de risc, cancerul cuprinde in prezent peste 100 de tipuri diferite, majoritatea avand localizari si simptome specifice. De multe ori organismul incearca sa ne avertizeze ca ceva este in neregula, iar semnalele sale trebuie ascultate si receptionate, iar cea mai sigura atitudine pe care o putem adopta este de a ne prezenta cat mai grabnic la medic.
Cele mai multe tipuri de cancer POT fi vindecate daca suntem preventivi si alegem sa ne adresam medicului in vederea obtinerii unei pareri specializate. Intr-adevar exista numeroare neoplazii care sunt mute din punct de vedete clinic si cand sunt detectate este deja prea tarziu. Insa, majoritatea neoplaziilor prezinta semne si simptome care le fac detectabile, si care daca sunt detectate intr-un stadiu precoce acestea sunt perfect vindecabile
Este foarte important de precizat faptul ca cele mai multe semne si simptome ale cancerului sunt, totusi, nespecifice, si ele pot sa apara in cadrul tabloului clinic al unor boli benigne, uneori cu evolutie autolimitanta. Aceasta nu este insa o scuza pentru a nu ne adresa medicului specialist in vederea efectuarii unor controale amanuntite, ci doar o precizare care sa ne linisteasca si sa ne faca sa nu ne gandim de cele mai multe ori la ce este mai rau.
Femeile par a fi un grup de pacienti mult mai vigilenti decat barbatii. Ele sunt mai atente in ceea ce priveste starea de sanatate a organismului si sunt mai predispuse la analize si teste pentru screeningul cancerului, precum si la prezentarea la controale ulterioare care sa stabileasca daca ceva este in neregula in corp. Aceasta constatare este facuta de specialistii care au investigat grupuri de pacienti separate conform criteriului “sex” si care au observat ca femeile sunt mai compliante si pot juca un rol mult mai activ in pastrarea sanatatii si in detectarea precoce a anumitor afectiuni. De asemenea, ele se prezinta si mai devreme la medic, in cazul in care observa simptome de alarma sau daca starea de sanatate pur si simplu se deterioreaza.
Desi aceasta observatia poate imbucura medicii, exista desigur si exceptii. Femeile, sunt, ca un grup general, mult mai compliante, insa uneori exista si exceptii. Din pacate aceasta tendinta a fost observata mai frecvent in randul femeilor tinere. Se pare ca ele sunt mai ignorante in ceea ce priveste semnele cu eventual caracter premonitor, considerand adesea ca de fapt cancerul este o problema de sanatate ce afecteaza mai ales varstele inaintate.
Chiar daca in multe cazuri aceasta observatie este adevarata, nu trebuie ignorat faptul ca sunt foarte multe femei tinere care se confrunta cu diverse neoplazii: cancer de col, de san, de colon, de ovar. In plus, unele femei aleg in mod deliberat si intentionat sa ignore semnele si unele simptome, considerand ca nu li se poate intampla tocmai lor sa dezvolte o neoplazie (indiferent de localizarea acesteia). Altele considera ca, din start, cancerul este o afectiune incurabila, asa ca este mai bine sa lase lucrurile sa evolueze natural, fara sa incerce sa faca ceva pentru a stopa aceasta. O astfel de atitudine noncombat este complet eronata, deoarece cancerul descoperit precoce este o boala ce poate fi vindecata, ce poate fi tinuta sub control si care nu trebuie sa semnifice neaparat decesul pacientului.
Medicii prefera sa promoveze o atitudine echilibrata in ceea ce priveste modul in care privim si abordam probleme generale de sanatate. Nu totul semnifica un cancer, insa nu trebuie sa stam nepasatori daca observam ca organismul nu mai functioneaza in parametri normali. De asemenea, nici hipohondria nu trebui incurajata: uneori suntem mai obositi doar pentru ca am muncit mai mult, suntem constipati pentru ca avem un regim alimentar insuficient in fibre.
Care este insa limita intre normal si patologic? Cand ar trebui sa ne prezentam la medic si care sunt cele mai frecvente simptome, aparent banale si cu caracter benign, ce pot semnifica de fapt o afectiune mai grava?
Sfatulmedicului.ro ca prezinta cele mai frecvente 15 simptome pe care specialistii ne recomanda sa le tratam cu atentie si sa ne adresam medicului in cazul in care le observam pentru o perioada mai indelungata.
1.Reducere semnificativa si inexplicabila in greutate
2.Balonarea
3.Modificari ale sanilor
4.Hemoragii vaginale intermenstruale
5.Modificari cutanate
6.Disfagie
7.Hematemeza, hemoptizie, rectoragie
8.Relatia dintre durere cronica si depresia
9.Indigestie
10.Modificari aparute la nivelul cavitatii bucale
11.Durerea
12.Modificarea nodulilor limfatici
13.Febra
14.Astenia
15.Tuse persistenta