Echipa de control a sancţionat un salariat cu 500 de lei pentru întocmirea incompletă a evidenţelor sterilizării a obiectelor din trusele medicale. Potrivit legislaţiei, sterilizarea prin metode fizice și fizico-chimice se înregistrează în registrul de evidență a sterilizării, care conține data și numărul aparatului, conținutul și numărul obiectelor din șarjă, numărul șarjei, temperatura și, după caz, presiunea la care s-a efectuat sterilizarea, ora de începere.
Angajatul. Tiberiu C., a contestat sancţiunea în instanţă, însă cererea i-a fost respinsă. Acesta a invocat faptul că agentul constatator nu a indicat în mod concret norma legală încălcată, prin aceea că nu a menționat textul de lege, articolul, paragraful și aliniatul acestuia. De asemenea, angajatul sancţionat a precizat în instanţă că reprezentanții DSP nu au întocmit un proces verbal de constatare a condițiilor igienico – sanitare, document care trebuia să stea la baza procesului verbal de contravenție.
Magistraţii au motivat decizia prin pericolul social al nerespectării acestor norme în contextul în care în spaţiul public au fost prezentate mai multe cazuri de infecţii contactate în unităţile medicale şi încrederea cetăţenilor în actul medical a scăzut.
"Pericolul social al nerespectării acestor norme este amplificat de opinia generală recent manifestată în spațiul public, creată pe fondul multitudinii de cazuri mediatizate de infecții contractate de pacienți în unitățile sanitare, în acest fel scăzând inclusiv încrederea cetățenilor în calitatea actului medical. În cazul de față se constată nerespectarea normelor de sterilizare dintr-o Secție de obstetrică – ginecologie (Maternitate), fapt ce ar putea pune în pericol sănătatea unor categorii vulnerabile de pacienți, și anume a mamelor aflate în perioada nașterii, precum și a copiilor nou – născuți.Mai mult decât atât, contravenientul nu a recunoscut fapta săvârșită și a dat dovadă de necunoașterea normelor legale care îi reglementează activitatea profesională, aspect ce confirmă încă odată gradul de periculozitate al faptei și susține pe deplin sancțiunea contravențională aplicat", se arată în decizia instanţei.
În ultimul an mai mulţi bebeluşi au decedat în Maternitatea Botoşani, iar familiile au acuzat cadrele medicale de malpraxis, în prezent fiind mai multe dosare penale în lucru la procurori.