Peste 200 de copii născuţi prematur, în 2017, la Maternitatea Botoşani. “Au fost şi copii sub 1.000 de grame”

Peste 200 de copii născuţi prematur, în 2017, la Maternitatea Botoşani. “Au fost şi copii sub 1.000 de grame”

 Medicul Carmen Zaboloteanu, alaturi de un copil nascut prematur  

Numărul copiilor care se nasc prematur, la Botoşani, se păstrează constant de la un an la altul. Potrivit medicului Carmen Zaboloteanu, şeful Secţiei Neonatologie de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani, în primele zece luni ale acestui an la Maternitate s-au născut 211 copii prematuri, reprezentând un procent de  8,7% din totalul naşterilor.

Marea lor majoritate au avut între 2.000 şi 2.500 de grame, dar au fost şi copii care au cântărit la naştere sub un kilogram. Din păcate, pruncii care au avut 500 sau 600 de grame nu au supravieţuit.

“Dintre aceşti copii cam 70% au avut complicaţii respiratorii, dintre care aproximativ 20 de copii au avut nevoie de diferite forme de ventilaţie mecanică cu predominanţa formei neinvazive, fără intubaţie. 9 copii au avut retinopatie de prematuritate, iar unul a avut nevoie şi de operaţie. Au fost şi cazuri de deces la copii de 500, 600 sau 800 de grame. Până în 28 de săptămâni ne aflăm în zona gri a prematurităţii. Până în anii trecuţi nici nu era recomandată reanimarea copiilor sub 28 de săptămâni. Acum se reanimează”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu.

Orice copil care vine pe lume mai devreme de 37 de săptămâni este considerat prematur.

Pot exista diferite cauze ale unei nasteri premature, cum ar fi cauzele ovulare, materne sau generale. In multe dintre cazuri, aceste cauze nu pot fi depistate. Factorul social influentează si el foarte mult o nastere.

 

Spune-ne opinia ta