Învingătorii născuţi la Maternitatea Botoşani, sărbătoriţi de cadrele medicale – FOTO

Momente emoţionante, vineri, la Maternitatea Botoşani. O parte dintre copiii care au venit pe lume înainte de termen au fost sărbătoriţi de cadrele medicale care au asistat la naşterea lor şi care i-au îngrijit ulterior, 17 noiembrie fiind Ziua Internaţională a Copilului Prematur.

Învingătorii născuţi la Maternitatea Botoşani, sărbătoriţi de cadrele medicale – FOTO

Bucuria şi seninătatea de pe chipurile micuţilor nu trădează nicio clipă faptul că, atunci când au venit pe lume, unii au fost la un pas de moarte, doar mamele fiind cele care încă mai păstrează amintirea acelor clipe când au trecut de la extaz la agonie.

Pentru a ajunge să fie sănătoşi şi să se bucure de o viaţă normală, copiii născuţi prematur au nevoie de o îngrijire specială, iar de multe ori petrec lungi perioade de timp în spital până când ajung să fie ca orice copil normal care se naşte la termen.

Şansa la viaţă a copiilor născuţi prematur se datorează dezvoltării tehnologiei, susţine medicul Carmen Zaboloteanu, şeful Secţiei de Neonatologie de la Maternitatea Botoşani. Începuturile neonatologiei sunt din 1963, când s-a născut cel mai cunoscut copil prematur din lume, fiind vorba de un copil venit pe lume la Casa Albă, dar care a trăit doar 39 de ore. Dacă s-ar fi născut astăzi ar fi avut 95% şanse să supravieţuiască.

“Astăzi sărbătorim Ziua internaţională a copilului prematur. Este important să conştientizăm că există prematuritate şi că este important să fie studiată şi pusă în prim-plan, pentru că în ultimii ani s-au făcut mari progrese în ceea ce priveşte îngrijirea copilului prematur. A fost nevoie să moară un copil la Casa Albă pentru ca lumea să îşi îndrepte ochii asupra nou-născuţilor prematur. O sarcină normală începe după 37 de săptămâni. Un copil este numit prematur dacă se naşte sub 37 de săptămâni şi, cu cât scădem vârsta de sarcină, cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mici şi cu atât nevoia de îngrijiri speciale este mai mare. Avem copii care se nasc la 25-28 de săptămâni şi sunt perfect sănătoşi şi duc o viaţă normală. Neonatologia şi copilul prematur merită toată atenţia şi rezultatele vor fi pe măsură. Mamelor care ajung să nască mai repede li se pune în faţă o listă de complicaţii pe care poate copilul să le facă, plus că dintr-un moment fericit ajung la agonie şi la un moment dat tot întreabă “până când?”. Datorită dezvoltării tehnologiei, a dezvoltării metodelor de reanimare, ventilaţiei mecanice, datorită echipei medicale, copiii prematuri au şansa la o viaţă normală”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu.

O botoşăneancă a adus pe lume două fetiţe gemene. A născut prematur şi, deşi la naştere una dintre copile a avut mari probleme, astăzi amândouă sunt perfect sănătoase şi îi bucură pe părinţi.

“La început a fost foarte greu. A fost diferenţă de 30 de minute între ele la naştere, mi s-a spus că una dintre fetiţe are probleme cu respiraţia. Le-am născut de 1.850 de grame şi 1.650 de grame, la 32 de săptămâni. Dar s-au făcut bine, acum sunt sănătoase, şi am un mare sprijin din partea soţului”, a spus mămica.

“Copilul meu a avut la naștere 2.560 de grame, am născut la 33-35 de săptămâni. A fost foarte greu, m-a marcat, dar datorită medicilor suntem bine amândoi”, a spus emoţionată o altă mămică.

Cadrele medicale de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie le-au oferit copiilor cadouri şi le-au pregătit şi un tort. 
 















 

 

Spune-ne opinia ta