Semaforul alimentar i-ar ajuta pe romani sa manance mai sanatos. Dar cum statului putin ii pasa, sistemul nu se aplica

Semaforul alimentar i-ar ajuta pe romani sa manance mai sanatos. Dar cum statului putin ii pasa, sistemul nu se aplica

Institutiile statului evita nu doar sa aplice - ci si sa mediatizeze - o solutie pe care autoritatile din mai multe tari o folosesc deja cu succes pentru a-i ajuta pe consumatori sa recunoasca, dintr-o simpla privire, care dintre alimentele din comert sunt periculoase si care nu.

Semaforul alimentar: cand a fost inventat si cum functioneaza

Semaforul alimentar este, de fapt, un sistem care semnalizeaza, pe intelesul tuturor, calitatea alimentelor. Iata cum functioneaza.

Fiecare aliment primeste un numar de puncte, in functie de cantitatea de grasimi, zaharuri si sare din compozitie. Cu cat aceste substante se gasesc in cantitati mai mari, cu atat punctajul alimentului creste.

De ce este important acest punctaj? Pentru ca, in baza lui, alimentul este incadrat intr-o categorie semnalizata cu o culoare si o litera (pentru consumatorii discromati, care n-ar recunoaste culorile - n.red.).

Astfel, alimentele cu cel mai mare continut de grasimi, sare si/sau zahar sunt semnalizate cu rosu (si litera E), indicand faptul ca au un efect nociv asupra sanatatii consumatorului.

Pe masura ce cantitatile de nutrienti nocivi scad, alimentele sunt semnalizate cu culori mai blande: portocaliu (si litera B), galben (si litera C), vernil (si litera B) si verde (si litera A) . Potrivit acestui sistem, alimentele semnalizate cu verde sunt, deci, cele mai sanatoase de la raft.

In cazul bauturilor, incadrarea intr-una dintre aceste categorii se face tinand cont si de alte criterii, cum ar fi cantitatea de fruct din compozitie. Clasele in care se incadreaza bauturile sunt, insa, aceleasi: rosu (E), portocaliu (B), galben (C), vernil (B) si verde (A).

Una peste alta, alimentele si bauturile pot acumula punctaje intre - 15 (pentru produsele cele mai sanatoase, semnalizate cu verde) si 40 (pentru cele mai nocive, semnalizare cu rosu). Citeste mai departe pe ziare.com...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primul club de educație juridică din țară a fost înființat la Botoșani (FOTO)

Duminică, 15 Septembrie 2019
941

Pe fondul unei lipse acute din materiile studiate de elevi la clasă a celor mai elementare noțiuni din domeniul juridic, botoșăneanca Anca Colescu a fost un pionier ce a predat voluntar,  fă...

ANM: O masă de aer polar va traversa România. Se așteaptă temperaturi negative şi brumă

Duminică, 15 Septembrie 2019
1066

Meteorologii anunţă că o masă de aer polar va traversa România începând de marţi, când se va răci în jumătatea de Nord a ţării. De miercuri, răcirea se va simţ...

Marea spargere: bijuterii de 60.000 de euro furate la Rădăuți, descoperite la Botoșani!

Duminică, 15 Septembrie 2019
839

O anchetă începută la Rădăuți a devenit o adevărată poveste polițistă, cu căutări și urmăriri de bijuterii și hoți în cele două județe din nordul Moldovei, Botoșani și Suceava. Î...