Protest la secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati. Zeci de cadre medicale nemulțumite de salarii: "Vrem sporurile înapoi!"

Protest la secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati. Zeci de cadre medicale nemulțumite de salarii: "Vrem sporurile înapoi!"

La Secția de Psihiatrie a Spitalului Mavromati, zeci de cadre medicale și personal auxiliar au declanșat, joi, un conflict de muncă, nemulțumirile pornind de la salarii. Activitatea a fost asigurată de 30% din personal.

Mai exact, cuantuamul sporurilor pentru condiții deosebite de muncă a scăzut semnificativ după 1 martie, aceasta fiind și principala nemulțumire care i-a determinat pe angajați să protesteze. Pentru a se încadra în noul plafon, s-a ajuns la o scădere a cuantumului sporului de 35%. Cadrele medicale speră ca sindicatele să demareze negocieri clare la nivel de ministere, astfel încât problema sporurilor să fie reglementată în raport cu situația reală din spitale.  

Protestul a durat jumătate de oră, dar cadrele medicale spun că acesta se va repeta în fiecare zi, până când problemele lor vor fi luate în seamă de către cei responsabili.

La protestul spontan de joi au participat și medicii, chiar dacă situația lor nu pare a fi așa de gravă precum a celorlalte cadre medicale, deși și în cazul acestora s-au diminuat cu 25% sporurile pentru gărzile din timpul săptămânii și cu 25% sporurile pentru gărzile din zilele nelucrătoare. Medicii și-au manifestat însă solidaritatea cu protestatarii nemulțumiți.

„Vrem sporurile înapoi”, au scandat angajații de la Psihiatrie, acuzând faptul că sporurile au fost diminuate în condițiile în care se lucrează cu persoane cu afecțiuni psihice și în condiţii foarte periculoase. „Legea de salarizare impune un plafon de 30% în care să ne încadrăm cu sporuri la nivelul ordonatorului principal de credit, adică a Consiliului Județean. Avem în vigoare două acte normative. este Legea 153, legea de salarizare, și o hotărâre de Guvern, un regulament de sporuri care amândouă aplicate se bat cap în cap. O aplici pe prima, o încalci pe a doua și invers. Așa cum este concepută Legea de salarizare, este imposibil de respectat. Pentru luna martie, noi am mai fi avut nevoie de 10 miliarde lei vechi ca salariații să își poată lua drepturile la nivelul noului salariu de încadrare, stabilit de la 1 martie. Consiliul Județean a transmis ca scăderea cuantumului sporului să fie de 35% pentru a se încadra în plafon, nu procentul s-a diminuat cu 35%, ci cuantumul rezultat din aplicarea procentului”, a explicat Daniel Bulboacă, lider de sindicat în cadrul Secţiei de Psihiatrie.

La nivel național, angajații din sistemul sanitar vor fi în grevă de avertisment pe data de 7 mai, iar din 11 mai vor declanșa greva generală, a declarat joi Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, cea mai mare organizație sindicală din domeniu. Angajații din sistem sunt nemulțumiți de noua lege a salarizării și de noul regulament al sporurilor, care, spune Iulian Pope, au făcut ca "foarte multe salarii să fie scăzute". Potrivit liderului sindical, doar 15% dintre angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri semnificative de salarii după aplicarea noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, în rest fiind vorba despre creșteri nesemnificative, scăderi sau stagnări. "Sunt foarte multe salarii scăzute, de la câteva zeci de lei până la 1.300 - 1.400 de lei", a precizat Iulian Pope, care acuză un "haos general" în salarizarea din sistem.

Pe 26 aprilie, angajații din sistemul sanitar vor organiza un miting de protest în București, la care sunt așteptate cel puțin 10.000 de persoane. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
273

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
476

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
141

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...