Protest al sindicaliștilor din Sănătate în fața Palatului Administrativ (video)

Protest al sindicaliștilor din Sănătate în fața Palatului Administrativ (video)

Circa 50 de cadre medicale din Botoșani, membri ai Sindicatului „Solidaritatea Sanitară”, au protestat, vineri, în fața Palatului Administrativ. Acțiunea a fost determinată de refuzul parlamentarilor de a acorda un stimulent de risc inclusiv pe perioada stării de alertă, dar și față de probleme legislative legate de acordarea pensiei de urmaș succesorilor cadrelor răpuse de Covid-19.

Manifestația a debutat la ora 12:00. Medici, asistenți și infirmieri au venit cu pancarte pe care au transpus mesaje precum: „În prezent muncesc/Dar dacă mă opresc?”, „Respectați dreptul la pensia de urmaș”, „Respectați-ne dreptul la stimulentul de risc!”.

„Principala revendicare pe care o avem astăzi în fața Instituției Prefectului și Consiliului Județean o reprezintă refuzul guvernanților de a acorda pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați, aflați în lupta împotriva pandemiei Covid-19. La Botoșani avem patru cazuri, un medic și trei asistenți medicali, iar cel mai renumit caz este cel al Lenuței Buta, colega de la Boli Infecțioase decedată în luna mai, iar ultimul caz, al colegei de la Pediatrie, Tamara Guluță”, a clamat Daniel Bulboacă, liderul filialei sindicatului din Botoșani.

De mai bine de cinci luni există o lege care stipulează că urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirusul beneficiază de dreptul la o pensie de urmaș, egală cu 75% din salariul de bază al personalului medical la data decesului, până la împlinirea vârstei de 18 ani sau la 26 de ani, dacă trebuie să își termine studiile universitare.

Legea nu are însă elaborate și normele de aplicare, astfel că vidul legislativ a împiedicat concretizarea sa.








 

 

Spune-ne opinia ta