Grupa sanguină O, risc mai mic de a contracta o formă severă a bolii SARS-CoV-2

Grupa sanguină O, risc mai mic de a contracta o formă severă a bolii SARS-CoV-2

Două noi studii confirmă faptul că pacienții cu grupa sanguină O prezintă un risc mai mic decât alții de a contracta o formă severă a bolii Covid-19.

Grupa de sânge poate prezice riscul de a suferi de o formă severă de Covid-19. Studiile in acest sens, tot mai multe la numar, sunt menite sa confirme o posibilă corelație. Este cazul a două cercetări publicate miercuri, 14 octombrie, în revista Blood Advances.

În primul studiu, oamenii de știință au comparat mai mult de 473.000 de persoane care trăiau în Danemarca, confirmate cu Covid-19, din cei peste 2.2 milioane de oameni din populația generală. Au descoperit că printre pacienți a existat un procent mai mic de persoane aparținând grupei sanguine O și procentaje mai mari de persoane din grupele A, B și AB.

Rezultatele care îi determină pe cercetători să creadă că persoanele din aceste trei grupe de sânge sunt mai susceptibile de a fi infectate cu virusul decât cele din grupul O. Ratele de infecție au fost similare la persoanele din grupele A, B și AB.

Al doilea studiu a inclus 95 de pacienți cu o formă severă de Covid-19 spitalizați în Canada. Cercetătorii au observat că pacienții cu grupa sanguină A sau AB aveau mai multe șanse de a necesita ventilație mecanică, sugerând că au rate mai mari de leziuni pulmonare cauzate de noul coronavirus decât alți pacienți. În plus, mai mulți pacienți din aceste două grupuri au necesitat dializă pentru insuficiență renală.

Grupa de sânge poate prezice riscul de a suferi de o formă severă: mai mult timp petrecut la terapie intensivă

Rezultatele sugerează că pacienții cu Covid-19 cu grupe sanguine A și AB pot avea un risc crescut de disfuncție decât cei cu grupa sanguină O sau B, potrivit cercetătorilor. Mergând și mai departe, au descoperit, de asemenea, că persoanele din grupele A și AB petreceau mai mult timp în terapie intensivă decât alți pacienți. Toate acestea sunt semne că acești pacienți au suferit într-adevăr de o formă mai severă a virusului, chiar dacă în general nu au petrecut mai mult timp în spital decât ceilalți.

„Partea unică a studiului nostru este că ne concentrăm pe efectul grupului sanguin asupra severității Covid-19. Am observat aceste leziuni pulmonare și renale și, în studiile viitoare, vom căuta să evidențiem efectul grupului de sânge și al Covid-19 asupra altor organe vitale”, a spus autorul studiului, dr. Mypinder Sekhon, instructor clinic în cadrul Diviziei de Medicină de Critică de la Universitatea din Columbia. El a adăugat:

„Acum avem o gamă largă de supraviețuitori care ies din partea acută a Covid-19, dar trebuie să explorăm mecanismele prin care unii dezvoltă efecte pe termen lung”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O clădire monument istoric, proprietate a Ministerului Sănătăţii, în avansată stare de degradare

astăzi, 13:02
80

O clădire monument istoric din municipiul Botoşani, care este acum în proprietatea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), se află într-o avansată stare de degradare, iar autorităţi...

Viața botoșăneană din 1918, prezentată de social-democrați

astăzi, 09:18
152

Pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, PSD Botoșani a demarat un proiect menit să facă legătură dintre trecut și prezent, care să contribuie la întărirea conștiinței ...

Calendar ortodox: Sfântul Sava, ocrotitorul monahilor din pustie

astăzi, 09:08
108

În Biserica Ortodoxă, ziua de 5 decembrie este momentul din an când se săvârşeşte pomenirea Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit, unul dintre cei mai mari părinți duho...