Singurul medicament eficient în lupta cu SARS-Cov-2 se află în farmacii și costă aproximativ 1,6 lei

Singurul medicament eficient în lupta cu SARS-Cov-2 se află în farmacii și costă aproximativ 1,6 lei

Singurul medicament care deocamdată are efecte pozitive în tratarea SARS-Cov-2, temutul coronavirus, este dexametazona, o injecție care se află de multă vreme și în farmaciile din România, unde o cutie cu 5 fiole injectabile costă aproximativ 7-8 ron.

Dexametazona este utilizată în tratamentul mai multor afecțiuni, inclusiv probleme reumatice, o serie de boli ale pielii, alergii severe, astm, boli pulmonare obstructive cronice, dureri oculare în urma unei intervenții chirurgicale la ochi și împreună cu antibiotice în tuberculoză.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Ghebreyesus, a precizat că dexametazona este deocamdată singurul tratament care şi-a dovedit eficacitatea în cazurile grave de COVID-19, declaraţie ce survine la scurt timp după ce OMS a anunţat rezultate sub aşteptări pentru patru terapii testate la nivel mondial în cadrul studiului denumit ″Solidaritate″.

Mai mult, un studiu amplu condus de Organizația Mondială a Sănătății sugerează că medicamentul antiviral Remdesivir nu a ajutat pacienții spitalizați cu COVID-19, spre deosebire de un studiu anterior care a făcut medicamentul un standard de îngrijire în Statele Unite și multe alte țări.

Rezultatele anunțate vineri nu le anulează pe cele anterioare, iar studiul OMS nu a fost la fel de riguros ca cel anterior condus de Institutele Naționale de Sănătate din SUA. Dar acesta adaugă îngrijorări cu privire la valoarea pe care o oferă medicamentul scump, deoarece niciunul dintre studii nu a descoperit că poate îmbunătăți supraviețuirea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, eliberat, marți, din Penitenciarul Botoșani

astăzi, 18:23
317

Fostul primar al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, care executa o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie, a fost pus în libertate, marţi, în baza unei se...

Criză de oxigen pentru pacienţii COVID-19 la Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe”

astăzi, 17:49
292

Directorul Spitalului de Recuperare ‘Sfântul Gheorghe’ din municipiul Botoşani, Gabriela Varzari, a acuzat existenţa unei crize acute pe piaţa de oxigen de uz medical de la noi di...

Două școli din județul Botoșani au rămas fără șoferi pentru microbuzele de elevi

astăzi, 16:01
1119

Două unități de învățământ din județul Botoșani au rămas, temporar, fără șoferi pentru microbuzele școlare, a afirmat purtătorul de cuvânt al Inspectorat...