Medicul Valentina Morcov vorbește despre situația alarmantă a pacienților cu Covid din spitalele din Botoșani: ” L-am mutat dintr-un salon în altul ca să putem să-l punem la o sursă de oxigen în locul altuia care nu mai avea nevoie”

Medicul Valentina Morcov vorbește despre situația alarmantă a pacienților cu Covid din spitalele din Botoșani: ” L-am mutat dintr-un salon în altul ca să putem să-l punem la o sursă de oxigen în locul altuia care nu mai avea nevoie”

Medicul Valentina Morcov, șefa Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani, a vorbit, în cadrul unei emisiuni prezentate de un post local de televiziune, despre momentele cumplite prin care trece personalul medical, aflat în prima linie de război cu acest virus, și despre pacienții infectați cu noul coronavirus care necesită spitalizare.

Potrivit medicului botoșănean, criza oxigenului, atât de necesar pacienților aflați în stare gravă la Terapie Intensivă din spitalele din Botoșani, a atins un record nemaiîntâlnit până acum. Din cauza numărului crescut de pacienți aflați în stare critică, stația de oxigen este folosită la capacitate maximă. Cu toate acestea, numărul de pacienți care necesită surse de oxigen este mai mare decât capacitatea oferită de spital pacienților.

”Presiunea oxigenului nu ajungea la valori optime la etajul III si etajul IV din clădirea de Boli Infecțioase Copii unde sunt internați tot adulți dar în garda mea am avut chiar o situație critică: 30 de pacienți erau în insuficiență respiratorie, noi având 27 de surse de oxigen fixe. Ceilalți au fost ajutați de concentratoarele de oxigen pe care le avem în dotare. Două concentratoare erau de la Mitropoliei și alte două erau aduse de la Săveni. Nu am mai avut asemenea situație până acum, chiar niciodată nu a mai fost nevoie să folosim stația de oxigen la capacitate maximă. Cu ocazia aceasta, am descoperit că nu face față celor 27 de surse.

Noi am mai avut situații în care s-a lucrat ca pe front, respectiv atunci când a fost epidemia de meningită în anul 1999, apoi în 2009 când a fost o epidemie de gripă și erau peste 100 de pacienți internați pe secție dar nici măcar atunci nu  am atins această capacitate maximă a stației de oxigen. Este o boală care ne-a luat prin surprindere, cu o evoluție complet atipică. Nu este o răceală cum o consideră mulți”, a declarat Valentina Morcov.

Pentru a depăși această criză sanitară, medicul Valentina Morcov a afirmat că personalul medical recurge la un aport de vitamine care să întărească sistemul imunitar în lupta cu acest virus.

”În primul rând odihna este importantă. Încerc să scad nivelul de stres, să mă deconectez și încerc să aduc un aport de vitamine, în special Vitamina C, Zinc și Vitamina D care, sperăm noi, că ne vor ajuta să ducem mai ușor lupta cu această afecțiune”, a adăugat medicul botoșănean.

Valentina Morcov vorbește și despre momentele critice prin care a trecut cu pacienții aflați în stare gravă. Cu toate că au fost suplimentate locurile la Terapie Intensivă, medicii au trebuit să decidă prioritatea în administrarea surselor de oxigen.

”În aceste zile, cel mai greu a fost să luăm decizii de a interna, într-un anumit loc, un pacient aflat în stare gravă. Am avut pacienți gravi care nu mai încăpeau la Terapie Intensivă și eram pe punctul de  a suna la Centrul Operațional pentru Situații de Urgență să solicităm transfer în alte județe. Între timp, am luat alte măsuri. Am adus a doua sursă de oxigen la pacientul care se afla în stare gravă și care nu putea fi admis pe Terapie Intensivă.

L-am mutat dintr-un salon în altul ca să putem să-l punem la o sursă de oxigen în locul altuia care nu mai avea nevoi de oxigen. Am avut situații în care nici măcar cu două surse de oxigen nu ajungeam la 80% cu saturația în sânge. În această situație, pacientul se simte rău, este foarte agitat, se înnegrește sau se înalbăstrește la față, semne că trebuie admis în Terapie Intensivă.

Săptămâna aceasta s-a suplimentat numărul de paturi la Terapie Intensivă. Inițial erau 6 paturi pentru Covid iar acum avem 10 paturi. În Spitalul Județean, pe secția de ATI, funcționează mult mai bine instalația de oxigen iar pacienții răspund mai bine la tratamentul administrat acolo”.

Valentina Morcov este alarmată de manifestarea acestui virus în următoarele luni. Cu toate că vârful pandemiei este estimat a fi atins în România în luna noiembrie, medicul botoșănean privește cu îngrijorare evoluția situației legate de viitoarele manifestări ale acestui virus.

”Vârful pandemiei este estimat a fi atins în România în luna noiembrie. Pe mine mă strânge în spate pentru că dacă încă acum, când nu este vârful pandemiei, noi am fost marți dimineață în situația în care nu mai aveam decât un singur loc unde puteam interna pacienții, nu știu ce va fi mai târziu. Se mai deschide Spitalul de Recuperare dar acolo nu pot fi tratate cazurile severe.

Cazurile medii nu au nevoie de oxigen dar nu întotdeauna au o evoluție favorabilă pe care noi o așteptăm. Chiar dacă primesc tratamentul conform protocolului și ne trezim după 5-7 zile că boala se agravează și devin dintr-o dată dependenți de oxigen.

Este o boală foarte complexă, foarte interesantă prin mecanismele cu care acționează. În primul rând, particularitatea este și contagiozitatea foarte mare. Este mai contagioasă decât o gripă sezonieră și cu o paletă foarte mare de simptome. Eu cred că atacă toate organele. De la piele, mușchi, țesut nervos, plămân, inimă, ficat, pancreas, rinichi. Nu iartă nimic!”.

 

 

Spune-ne opinia ta