Îngrijorător! Mortalitatea prin boli cardiovasculare în România, de 3 ori mai mare decât prin cancer!

Îngrijorător! Mortalitatea prin boli cardiovasculare în România, de 3 ori mai mare decât prin cancer!

Mortalitatea prin boli cardiovasculare este, în România, de trei ori mai mare decât cea prin cancer, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, medicul Dragoş Vinereanu.

"Dacă în Europa bolile cardiovasculare omoară cam jumătate dintre cetăţeni, în România lucrurile stau mult mai rău, omorând două treimi, de trei ori mai mult decât mortalitatea de 19% prin cancer. Bolile cardiovasculare reprezintă prioritatea numărul 1 a sistemului de sănătate din România. Speranţa de viaţă în România este mai redusă decât în UE cu 8 ani la bărbaţi şi cu 5 ani la femei. (...) Una dintre principalele date pe care noi le-am obţinut şi care a fost absolut surprinzătoare a fost evoluţia mortalităţii din 2001 - 2016 în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare. Deşi populaţia României a scăzut cu circa 12% în această perioadă, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%, adică dacă este să ajustăm prin scăderea populaţiei decesele prin boli cardiovasculare au crescut. Acest lucru este valabil atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei", a afirmat medicul Dragoș Vinereanu, citat de Agerpres. 

El a precizat că hipertensiunea afectează în acest moment 7,4 milioane de pacienţi, în România, ceea ce înseamnă 45% din populaţia adultă.

Potrivit medicului, speranţa de viaţă se corelează în ceea ce se întâmplă în majoritatea ţărilor europene cu PIB-ul alocat: "Din păcate, controlul tensiunii arteriale reprezintă în continuare un eşec. (...) La pacienţii nediabetici valorile tensiunii arteriale controlate sunt de doar 38%, iar la pacienţii diabetici mai redus - 33%, ceea ce înseamnă că, deşi avem medicamente disponibile, deşi pacienţii iau aceste medicamente, nu le iau cum trebuie şi la dozele care trebuie şi ca atare pacienţii cu hipertensiune arterială sunt controlaţi unul din trei. (...) Lucrurile sunt şi mai grave dacă ne uităm la factorii de risc asociaţi cu hipertensiunea arterială. Doar 37% dintre hipertensivi au valorile dislipidemiei controlate. Nu controlăm hipertensiunea arterială, dar nu controlăm nici comorbidităţile, nici factorii de risc asociaţi. Ca să nu mai vorbim despre fumat. Vestea bună este că, dacă reuşim să controlăm valorile tensiunii arteriale, am avea o eficacitate maximă, şi anume reducerea cu doar doi milimetri coloană de mercur a tensiunii arteriale sistolice reduce cu 7% riscul de a muri prin infarct şi cu 10% riscul de a muri prin accident vascular cerebral."

Dragoş Vinereanu a spus că mortalitatea din cauza hipertensiunii şi complicaţiilor ei a crescut cu 71% în ultimii 15 ani: "Constatăm că, dacă mortalitatea prin bolile cardiovasculare în general s-a redus cu 7%, s-a redus prin boală ischemică, s-a redus prin boli cerebrovasculare, cu 9% şi, respectiv, 19%, mortalitatea datorată hipertensiunii şi complicaţiilor ei a crescut cu o cifră îngrijorătoare cu 71%."

La rândul său, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, Bogdan Popescu, a arătat că în ţara noastră se înregistrează anual peste 60.000 de cazuri de accident vascular cerebral: "Accidentul vascular cerebral în România se situează undeva la 60.000 - peste 60.000 de cazuri pe an, un număr foarte important", afirmă Bogdan Popescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-au oprit sau nu căutările lui Ayan pe timpul nopții? Mărturisirea unui localnic: ”Aici pot confirma!” (Foto)

astăzi, 10:34
268

Din fericire, copilul a fost găsit luni de către polițiști. Micuțul era nevătămat, fiind predat imediat medicilor pentru a fi evaluat medical.Dispărut de duminică, în jurul orei 15....

Percheziții, în această dimineață, la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani! (Foto)

astăzi, 10:10
623

Anchetatorii DGA au descins în această dimineață la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, fiind vizate persoane din conducerea unității medicale.Pentru moment, a fost sig...

(P) Descoperă Logiscool - O alegere excelentă pentru copilul tău!

astăzi, 09:55
31

Ești în căutarea unei activități extrașcolare care să fie atât cool, cât și educativă pentru copilul tău?Cei de la Logiscool nu se rezumăm doar la a preda cursuri de prog...