Inconștiența distruge vieți: Copii născuți cu malformații din cauza mamelor!

Inconștiența distruge vieți: Copii născuți cu malformații din cauza mamelor!
Anual, mii de copii sunt internaţi cu malformaţii cardiace! Cauze principale: consumul de alcool şi fumatul în timpul sarcinii. "Alcoolul duce la apariţia sindromului alcool fetal, care este caracterizat de malformaţii cranio-cerebrale, scheletice, malformaţii ale sistemului nervos central şi cardiovascular", arată dr. Alina Luca, şefa Clinicii de Cardiologie Iași.
 
Potrivit Ziarul de Iasi, în fiecare an, în Clinica de Cardiologie de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi ajung peste 3.500 de copii din cauza afecţiunilor cardiace de care suferă. Mai exact, în anul 2016 au fost înregistrate în această clinică 4.560 de internări, iar în anul 2017 au fost 3.870 de internări, 80% dintre acestea reprezentând malformaţii congenitale cardiace.
 
O principală cauză a apariţiei malfor­maţiilor congenitale cardiace o reprezintă consumul de alcool în timpul sarcinii, care este asociat cu efecte toxice asupra copilului, conducând la instalarea sindromului alcool fetal. „Alcoolul consumat în timpul sarcinii este asociat cu efecte dovedite asupra fătului, care duce la apariţia sindromului alcool fetal care este caracterizat de malformaţii cranio-cerebrale, scheletice, malformaţii ale sistemului nervos central şi cardiovascular“, a explicat dr. Alina Luca, şefa Clinicii de Cardiologie.
 
În ca­drul clinicii există aproximativ 20 de cazuri de copii care s-au născut cu diferite malformaţii cardiace din cauza consumului de alcool.

Un astfel de caz a fost înregistrat în luna septembrie a anului trecut în cadrul clinicii, când un copil născut de doar două săptămâni la Botoşani prezenta mai multe defecte la nivelul inimii, apărute pe fondul lipsei de oxigen. Astfel, printre compli­caţiile pe care le prezenta bebeluşul se număra disfuncţia diastolică ventriculară, precum şi cardiomiopatia hipetrofică predominant septală, defect care constă în îngroşarea anormală a muşchiului inimii. Miocardul îngroşat afectează sistemul electric al inimii, viaţa fiind pusă în pericol prin bătăi anormale ale inimii. Bebeluşul nu era singurul copil al familiei, acesta având şi alţi şase fraţi în vârstă de 18 ani, 16 ani, 14 ani, 13 ani, 9 şi 5 ani. Mama lui susţinea la acel moment că este singurul copil cu probleme de sănătate din familie.
 
Medicii au explicat că alcoolul consumat de către mamă în timpul sarcinii pune viaţa be­beluşului în pericol, fiind posibil ca aceasta să sufere un avort spontan, să nască prematur, sau să nască un copil mort sau cu diferite probleme de sănătate, în special malformaţii cardiace.
 
„Consumul de alcool în timpul sarcinii este unul dintre elementele cele mai teratogene (n.r. - care produce malformaţii, anomalii), afectând copiii şi dând multiple malformaţii, nu doar la inimă, ci şi la nivelul creierului. Indicat ar fi ca atât mama, cât şi tatăl, înainte cu cel puţin două luni înainte de concepere, să nu consume alcool, acelaşi lucru fiind valabil şi în timpul sarcinii“, a explicat atunci prof. dr. Constantin Ior­dache, medic primar cardiolog în cadrul clinicii. Conform specialiştilor, consumul de alcool este complet interzis, singura mo­dalitate de prevenţie fiind renunţarea completă la alcool pe perioada sarcinii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
117

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
85

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
253

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...