DSP a reușit: Asistenta Magda Săndulache, inclusă pe lista victimelor COVID de vineri

DSP a reușit: Asistenta Magda Săndulache, inclusă pe lista victimelor COVID de vineri

Asistenta medicală Magda Săndulache Babii, care a activat în cadrul Laboratorului de explorări funcționale a Sptalului Județean, a fost inclusă oficial pe lista deceselor COVID de autoritățile centrale, vineri.

Asistenta, în vârstă de 58 de ani, suferea de hipertensiune arterială și de obezitate, fiind internată în spital la începutul lunii aprilie, când a fost diagnosticată și cu viroza Covid-19. Cu două zile înainte ca aceasta să se stingă, pe 11 mai, avea rezultate negative pentru cele două teste pentru depistarea noului coronavirus efectuate la interval de 24 de ore, precum indică protocolul. Astfel, moartea acesteia nu a fost trecută în statistica deceselor COVID, inițial.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani a realizat însă demersurile necesare includerii asistentei pe lista victimelor virusului, Institutul Național de Sănătate Publică reanalizând cazul și emițând avizul de conformitate în cursul zilei de joi, potrivit medicului Monica Adăscăliței, director interimar al instituției.

Colegii asistentei explicau că decesul a fost provocat de infecția cu coronavirus, chiar dacă testele negative reprezentau o abatere de la definiția de caz, întrucât boala a degradat organele interne ale pacientei.

Inclusiv sindicaliștii din sănătate botoșăneni au înaintat memorii cu privire la cazul asistentei, având în vedere că, potrivit legii, pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva Covid – 19, la decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie, iar urmaşii cadrelor medicale decedate, ca urmare a desfăşurării activităţii medicale în lupta cu Covid-19, au dreptul la o pensie de urmaş egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 17 decese, ale 11 bărbați și ale șase femei, incluzând cazul asistentei, fiind vorba despre pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Botoșani, Buzău, Galați, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Vrancea, Ilfov și Municipiul București. Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 7 decese la categoria de vârstă 60-69 ani și 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani.

16 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

Județul Botoșani a ajuns, în urma declarării decesului asistentei Magda Săndulache drept cauzat de virusul Covid-19, la un bilanț de 81 de victime ale coronavirozei.

(R.A.)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
314

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
537

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
160

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...