Dependența de jocuri pe calculator ar putea fi inclusă în lista problemelor de sănătate mintală!

Dependența de jocuri pe calculator ar putea fi inclusă în lista problemelor de sănătate mintală!

În urmă cu câteva săptămâni, cadrele medicale din Botoșani au avut parte de un caz mai aparte, după ce o femeie a sunat la numărul de urgenţă şi a cerut ajutor pentru fiul ei, care este dependent de internet. Din ce în ce mai multe cazuri de acest fel se înregistrează în toată lumea, astfel că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar putea include dependența de jocuri în lista tulburărilor psihice din sistemul de clasificare a bolilor ce urmează să fie publicat in 2018.

 

In versiunea beta a celei de-a unsprezecea editii actualizate a Clasificarii Internationale a Bolilor si Problemelor de Sanatate (ICD-11), dependenta de jocuri a fost inclusa in categoria "tulburarilor mintale, comportamentale si de neurodezvoltare".

Pentru a justifica diagnosticul acestei afectiuni o persoana trebuie sa manifeste o "tulburare de control asupra jocului", sa acorde "o prioritate ridicata jocului pana la nivelul la care acesta sa prevaleze asupra altor interese si activitati de zi cu zi" si sa continue sa se joace "in ciuda aparitiei consecintelor negative", se arata in proiectul citat de Xinhua, conform Ziare.com.

Un astfel de model de comportament este suficient de grav pentru a rezulta o tulburare semnificativa a vietii personale, familiale, sociale, educationale, ocupationale sau a oricaror aspecte de functionare, conform ICD-11.

ICD este un sistem utilizat de cadrele medicale din toata lumea si serveste ca standard international pentru definirea problemelor de sanatate si a afectiunilor.

Dependenta de internet este o dereglare psihologica ce afectează un număr mare de persoane, in special adolescenţi. Adolescenţii vad in internet un loc sigur in care sa se ascundă daca sunt sub stres.

Dependenţii de internet considera ca trăiesc in realitate, când de fapt ei trăiesc in spaţiul cibernetic. Răspunsul “inca un minut” la rugămintea de a ieşi de pe Internet este similar celui dat de un alcoolic, care spune ca va renunţa “după inca un pahar”.

In ultimii ani s-a inregistrat o crestere a numarului de cazuri de morti subite si de simptome fizice asociate jocurilor pe calculator. In 2014, o femeie in varsta de 27 de ani din China a decedat subit dupa ce s-a jucat timp de zece ore fara intrerupere. Iata alt caz similar din China. In 2015, un tanar de 17 ani din Rusia a ajuns la camera de garda a unui spital si a murit ulterior, dupa ce a intrat in coma in timp ce se juca. Conform relatarilor, el ar fi jucat jocuri video aproape continuu timp de 22 de zile, intrerupandu-se doar ca sa doarma si sa manance.


Ambulanţă chemată pentru un dependent de internet!

Femeia din Botoșani a relatat, în urmă cu două săptămâni, cadrelor medicale că fiul ei, în vârstă de 31 de ani, a stat 10 ore încontinuu în faţa calculatorului şi nu îl poate determina să facă o pauză. Un echipaj de ambulanţă s-a deplasat la faţa locului şi tânărul le-a povestit că totul a venit după o decepţie în dragoste. De atunci a început să folosească aproape non-stop reţelele de socializare. 

„Tânărul a refuzat categoric să urce în ambulanţă. A admis că este posibil să fie ceva în neregulă cu el, dar nu este caz de psihiatrie. A spus că poate va merge la un psiholog”, a spus un reprezentant al SJA Botoşani.

 

În Europa, in martie 2007, a fost deschisa prima clinica pentru dezintoxicare a dependenţilor de Internet, la Amsterdam.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...