De ce apar polipii în stomac? Cum se tratează aceste excrescențe și cât de grave sunt

De ce apar polipii în stomac? Cum se tratează aceste excrescențe și cât de grave sunt

Polipii în stomac apar la bărbații trecuți de 50 de ani. Uneori nu ridică probleme, mai ales dacă sunt puțini, mici și benigni. Însă sunt și situații în care, la biopsie, rezultatul nu este cel dorit. De aceea, mergi la medicul gastroenterolog, fă-ți controale de rutină. O simplă endoscopie poate să-i depisteze!

Polipii în stomac. Vestea bună este aceea că în 85% din cazuri, aceștia sunt benigni.

Acești polipi sunt de fapt niște excrescențe care apar și cresc pe mucoasa ce acoperă stomacul. De cele mai multe ori, nu ridică probleme medicale și nu necesită tratament, dar nu te poți baza pe noroc. De aceea, medicii susțin că este bine să faci controale de rutină, anual, mai ales dacă ai deja 50 de ani și ești bărbat. Și la femei apar acești polipi, însă mult mai rar.

Iată care sunt principalii factori de risc ai polipilor stomacali sau gastrici:

-Vârsta – peste 50 de ani,
-Infecția cu Helicobacter pylori, care este la rândul ei un factor de risc pentru gastrită, ulcer, polipi și din păcate, cancerul gastric.
-Moștenirea genetică,
-Anumite medicamente,
-Obezitatea,
-Fumatul,

Dieta ar putea juca un rol important în apariția polipilor gastrici. Se pare că alimentele afumate, pestele sau carnea sărată și murăturile consumate în exces ar putea favoriza apariția polipilor gastrici. Însă acest aspect necesită studii în continuare pentru a deveni o certitudine.
Care sunt simptomele:

Din păcate, mai ales atunci când sunt mici, sub 1 cm, simptome nu prea există, sau sunt cele care însoțesc gastrita. Dar, când sunt de dimensiuni mari apar neplăceri precum sunt: dificultăți de înghițire, anemie, scăderea poftei de mâncare, durere abdominală, vărsături.

Tratamentul nu este obligatoriu dacă sunt mici, atunci doar vor fi ținut sub control și observați de medic. Însă, dacă au dimensiuni mari fie sunt înlăturați endoscopic sau chirurgical.

doctorulzilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
326

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
561

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
165

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...