Cum se "otrăvesc" românii zilnic

Cum se "otrăvesc" românii zilnic

   Foto: Vertical News

7 din 10 oameni mănâncă atât de dezechilibrat, de nesănătos încât, mai devreme sau mai târziu, ajung la doctor. 70% din vizitele la medic pornesc de aici: de la mâncatul haotic şi excesiv. În România, una din două persoane are probleme serioase de greutate.

Obezitatea poate fi fatală. De altfel, e una dintre principalele cauze ale mortalităţii în Europa. Pentru că obezitatea duce la apariţia altor boli. Printre ele, diabetul zaharat, considerat boală secolului.

„Tot ce consumăm în exces devine toxic pentru organism. Ne trezim în supermarket cu coşurile pline şi de fapt necesarul nostru este chiar puţin sub jumătate din tot ce cumpărăm. 40% este mişcarea, şi restul, 30 cu 30% sunt echilibrul psihic şi alimentaţia”, afirmă Simona Carniciu, medic nutriţionist.

Sindromul de ficat gras non-alcoolic este o altă afecţiune provocată de alimentaţia dezechilibrată.

„Ficatul gras non-alcoolic este considerat în prezent cea mai frecvenţa afecţiune hepatică cronică şi principala cauza de transplant hepatic. Această afecţiune este produsă de factori numeroşi din care cei mai importanţi sunt cei ai sindromului metabolic. Se apreciază că 46% din populaţia generală suferă de această încărcare grasă a ficatului”, spune Camelia Saratanu, medic gastroenterolog.

„Am început să am anumite crampe şi probleme gastrointestinale. Bănuiesc că din cauza unor anumite excese din timpul şcolii. O alimentaţie nesănătoasă şi un stil de viaţă nesănătos. Din păcate s-a ajuns la nevoia de vizită la medic”, afirmă un pacient.

„Din cauza stilului de viaţă dezordonat pe care îl duc, am probleme cu ficatul. Din cauza acestei vieţi agitate pe care o avem cu toţii nu am un program de masă ordonat. Mănânc la ore diferite şi cel mai mult seară când ajung acasă de la serviciu”, afirmă o pacienta.

„Uită să mănânce, fac pauze mari între două mese principale, ajung foarte flămânzi seara şi seara îşi aduc aminte şi mănâncă aproape tot ce le pică la îndemână. Mănâncă foarte pe fugă şi foarte anapoda alimente care nu au nutrienţi, au doar calorii goale care ne îmbolnăvesc”, preciează Laura Ene, medic nutriţionist.

Medicii au o singură certitudine: educaţia timpurie este crucială pentru dezvoltarea unui comportament alimentar sănătos.

Digi24.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Iată cele mai sănătoase tipuri de carne recomandate de nutriționiști

astăzi, 17:44
361

Pentru cei care vor alternative la porc, carnea de pasăre e varianta cu beneficii maxime. Conţine proteine care repară ţesuturile corpului, vitamine şi acizi esenţiali. Totodată, are un conţin...

Teodor Meleșcanu: Suntem pregătiți să oferim asistență consulară femeii bănuite de spionaj în Rusia

Miercuri, 20 Iunie 2018
272

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că nu a primit o comunicare oficială privind reţinerea femeii acuzate de spionaj în Rusia, precizând că, în cazul în care v...

Botoșăneanul care l-a dublat pe Jean-Claude Van Damme: "Eram cot la cot"

Miercuri, 20 Iunie 2018
3354

Robert Tiberius Aparaschivei, originar din Botoșani, locuiește în Belgia de mai mulți ani și practică arte marțiale. Pentru că seamănă la mișcări cu celebrul actor, a primit sarcina d...