Cum se "otrăvesc" românii zilnic

Cum se "otrăvesc" românii zilnic

   Foto: Vertical News

7 din 10 oameni mănâncă atât de dezechilibrat, de nesănătos încât, mai devreme sau mai târziu, ajung la doctor. 70% din vizitele la medic pornesc de aici: de la mâncatul haotic şi excesiv. În România, una din două persoane are probleme serioase de greutate.

Obezitatea poate fi fatală. De altfel, e una dintre principalele cauze ale mortalităţii în Europa. Pentru că obezitatea duce la apariţia altor boli. Printre ele, diabetul zaharat, considerat boală secolului.

„Tot ce consumăm în exces devine toxic pentru organism. Ne trezim în supermarket cu coşurile pline şi de fapt necesarul nostru este chiar puţin sub jumătate din tot ce cumpărăm. 40% este mişcarea, şi restul, 30 cu 30% sunt echilibrul psihic şi alimentaţia”, afirmă Simona Carniciu, medic nutriţionist.

Sindromul de ficat gras non-alcoolic este o altă afecţiune provocată de alimentaţia dezechilibrată.

„Ficatul gras non-alcoolic este considerat în prezent cea mai frecvenţa afecţiune hepatică cronică şi principala cauza de transplant hepatic. Această afecţiune este produsă de factori numeroşi din care cei mai importanţi sunt cei ai sindromului metabolic. Se apreciază că 46% din populaţia generală suferă de această încărcare grasă a ficatului”, spune Camelia Saratanu, medic gastroenterolog.

„Am început să am anumite crampe şi probleme gastrointestinale. Bănuiesc că din cauza unor anumite excese din timpul şcolii. O alimentaţie nesănătoasă şi un stil de viaţă nesănătos. Din păcate s-a ajuns la nevoia de vizită la medic”, afirmă un pacient.

„Din cauza stilului de viaţă dezordonat pe care îl duc, am probleme cu ficatul. Din cauza acestei vieţi agitate pe care o avem cu toţii nu am un program de masă ordonat. Mănânc la ore diferite şi cel mai mult seară când ajung acasă de la serviciu”, afirmă o pacienta.

„Uită să mănânce, fac pauze mari între două mese principale, ajung foarte flămânzi seara şi seara îşi aduc aminte şi mănâncă aproape tot ce le pică la îndemână. Mănâncă foarte pe fugă şi foarte anapoda alimente care nu au nutrienţi, au doar calorii goale care ne îmbolnăvesc”, preciează Laura Ene, medic nutriţionist.

Medicii au o singură certitudine: educaţia timpurie este crucială pentru dezvoltarea unui comportament alimentar sănătos.

Digi24.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Studenta din Darabani, accidentată lângă UMF Iaşi, a încetat din viaţă!

astăzi, 19:01
2122

Tânăra de doar 22 de ani, din Darabani, accidentată în această săptămână lângă UMF Iaşi, a decedat vineri după-amiază."Din pacate, astăzi studenta din ATI n...

Ministrul Educatiei: Suntem singurul stat din UE cu profesori necalificati, aproape 5.000

astăzi, 18:45
104

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, afirma ca Romania este singurul stat din Uniunea Europeana care mai are profesori necalificati, peste 4.700.Prin programul de formare sustinut cu fonduri europene v...

Dodon nu declara doliu national in Republica Moldova: "Regele Mihai este monarhul altui stat"

astăzi, 16:37
291

Igor Dodon, liderul de la Chisinau, nu va declara ziua de 16 decembrie ca zi de doliu national in Republica Moldova deoarece "Regele Mihai este monarhul altui stat", respingand astfel cerere...