Ce boli nu te lasă să șofezi!

Ce boli nu te lasă să șofezi!

Persoanele care suferă de diabet zaharat și afecțiuni vasculare vor trebui să treacă mai des pe la medic, dacă au permis de conducere. În caz contrar, riscă să nu își mai poată prelungi valabilitatea acestuia.

În Monitorul Oficial nr. 1041 din 29 decembrie 2017 a fost publicat Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1.530/2017 pentru modificarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.162/2010.

Ordinul prevede modificarea condițiilor de sănătate pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a obține dreptul de a conduce un vehicul.

Sunt condiţii noi pentru şoferii cu diabet zaharat şi boli cardiovasculare. De exemplu, şoferului cu diabet zaharat, care urmează tratament medicamentos, i se va înnoi permisul de conducere numai cu avizul medicului diabetolog şi în urma unor controale medicale periodice, făcute la intervale de cel mult cinci ani.

Candidaţilor sau conducătorilor auto care au următoarele afecţiuni cardiovasculare nu li se vor mai elibera sau înnoi permisele de conducere:

-implantarea unui defibrilator
-boli vasculare periferice – anevrism aortic toracic și abdominal, atunci când diametrul maxim al aortei este de natură să predispună la un risc semnificativ de ruptură bruscă și, prin urmare, la un risc de apariție a unui eveniment invalidant subit
-dispozitive de asistență cardiacă
-sindrom Brugada cu episoade de sincopă sau revenire din moarte cardiacă subită
-sindrom de QT lung însoțit de sincope, torsada vârfurilor și QTc mai mare de 500 ms

Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite în cazuri excepționale, cu condiția ca solicitarea respectivă să fie justificată corespunzător printr-un aviz cardiologic și să facă obiectul unui control medical periodic care să garanteze că persoana în cauză este în continuare capabilă să conducă autovehiculul în siguranță, ținând seama de efectele afecțiunii respective.

Un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat şi care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi că este capabil să ţină sub control aceste episoade. Nu se eliberează şi nu se înnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri şi nu sunt deplin conştienţi de implicațiile hipoglicemiei.

Nu se eliberează și nu se înnoiesc permisele de conducere în cazul candidaților sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă decât dacă solicitările sunt susţinute de un aviz al medicului diabetolog și de efectuarea unor controale medicale periodice. Citeste continuarea...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...