Avem o reţetă, ce facem cu ea? O regulă a sistemului de sănătate poate crea neplăceri bolnavilor
BOTOSANI

Degeaba avem carduri naţionale de sănătate, degeaba ne gândim şi la dosarul electronic al pacientului dacă sistemul de sănătate nu este capabil să se adapteze la realităţi. Un mic amănunt poate face diferenţa între o ameliorare a stării de sănătate sau din contra, o depreciere.

Avem o reţetă, ce facem cu ea? O regulă a sistemului de sănătate poate crea neplăceri bolnavilor

Dacă veţi avea nevoie vreodată de îngrijiri medicale în spitale din alte judeţe ale ţării, unde primiţi o reţetă- compensată sau nu-, nu vă porniţi spre casă până nu ridicaţi de la o farmacie din judeţul respectiv medicamentele de pe reţetă. Nu de alta, dar nicio farmacie din Botoşani nu va onora o reţetă prescrisă într-un alt judeţ.

Un botoşănean a reclamat această situaţie, după ce şi-a externat mama dintr-o unitate sanitară din Iaşi. "A fost internată la Spiridon, medicul ei de familie este din judeţul Iaşi, dar imediat după externare, dată fiind starea ei vulnerabilă, am adus-o acasă, la Botoşani, să continue perioada de convalescenţă. Numai că am avut surpriza să constat că la farmaciile din Botoşani nu vor valorifica reţeta dată de medicul curant de la Spitalul Spiridon. Soluţia pe care o văd este să mă duc până la Hârlău", povesteşte botoşăneanul.

Explicaţiile oficiale fac trimitere la lege, respectiv la principiile contributivităţii.

"Lucrul acesta se întâmplă de când sunt asigurările de sănătate în România, este o reglementare din Legea 95- contractul cadru, care spune că reţetele se eliberează de către medicii prescriptori care sunt în contract cu Casa de Asigurări din judeţul respectiv cu care este în contract şi farmacia. Aşa scrie în lege, iar regula a fost din totdeauna aşa", spune Carmen Nicolau, preşedintele- director interimar al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Mai exact, regula e că din judeţul în care locuieşti îţi obţii beneficiile.

"Se merge pe principiul: eu ca pacient care locuiesc într-un anume judeţ, cotizez la Casa de Asigurări din acel judeţ, ca atare trebuie să beneficiez de compensarea medicamentelor tot din judeţul respectiv. Fondurile Casei sunt alocate strict pe judeţul respectiv pentru compensări. Fiecare Casă îşi strânge bănuţii de la populaţia din respectivul judeţ şi dacă un pacient a cotizat la Casa dintr-un anume judeţ, doar din acel judeţ îşi poate ridica medicamentele de pe reţeta prescrisă", spune farmacistul Maricica Cazacu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta