Potrivit datelor prezentate de medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati, în urma analizelor efectuate în primul trimestru al acestui an la mame, înainte de naștere sau imediat după naștere, s-a identificat un număr de 32 de cazuri de mame purtătoare de streptococ beta-hemolitic, reprezentând 5% din numărul total de mame care au născut în Maternitate, în timp ce în 2016 au fost descoperite 53 de cazuri de mame purtătoare sau infectate cu streptococ beta-hemolitic.
În cazurile în care s-a descoperit acest streptococ și la copil, reprezentanții Spitalului Județean susțin că acesta nu a fost contactat din spital ci a existat o legătură epidemiologică cu mama, toți copiii identificați cu streptococ în Maternitate având mame infectate sau colonizate cu streptococ beta-hemolotic de grup B.
"Cel mai frecvent colonizează tractul gastrointestinal, una din cauze fiind igiena precară, și existând în tractul intestinal există șansa ca mama să se contamineze. Noi în cadrul spitalului nu am identificat prezența streptococului beta-hemolitic la nou-născut fără a fi prezent la mamă. În cadrul spitalului pentru a preveni apariția infecțiilor asociate asistenței medicale recoltăm funcție de planul anual de autocontrol un număr de teste din fiecare compartiment. În situația în care identificăm prezența unei bacterii pe o suprafață, este izolată și dezinfectată. Funcție de rezistența bacteriie măsurile diferă, dacă rezistența este scăzută se aplică măsuri de dezinfecție curentă, dacă bacteria este multidrog rezistentă se închide și se face curățenie generală în locația respectivă", a declarat medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Mavromati.
Anul trecut au fost recoltate de la nivelul întregului spital 4.924 de probe, din care 324 au fost pozitive, fiind prezenți agenți patogeni.