ATENȚIE! De la leucemie la ciroză. Boli grave ascunse de banala anemie

ATENȚIE! De la leucemie la ciroză. Boli grave ascunse de banala anemie

   Foto: Doctorul Zilei

Dacă sunteți palizi, aveți dureri de cap, o stare permanentă de oboseală, lipsă de energie, chiar dacă ați dormit suficient, e posibil să aveți anemie. De obicei, boala e cauzată de lipsa fierului în organism, însă poate fi și un simptom al unor afecțiuni mai grave

Anemia este o scădere a concentraţiei de hemoglobină din sângele sub 12 g/100 ml la femeie sau 13 g/100 ml la bărbat.

Hemoglobina este o proteină complexă (care conţine fier) ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roşii din sânge numite hematii sau eritrocite. Anemia apare de regulă din cauza lipsei fierului (mai ales la copii), și se manifestă printre altele cu mâini și picioare reci sau amorțite și temperatură scăzută a corpului. De asemenea, anemicii au și simptome cardiace: aritmie, scurtarea respirației și durere în piept, ne spune Doctorul Zilei.

Leny Caban, medic primar hematologie clinică la Institutul Clinic Fundeni, vorbeşte despre cele mai frecvente afecţiuni grave care cauzează anemie:

1. Leucemii. Acestea sunt de fapt un grup de afecțiuni hematologice, caracterizate prin proliferarea malignă a leucocitelor, adică a globulelor albe, în măduva osoasă, acolo unde globulele albe sunt produse. „Leucemia este un fel de cancer al celulelor din sânge”, explică medicul.

2. Insuficienţă renală cronică în fază avansată. Este o  afecțiune caracterizată de diminuarea lentă și progresivă a capacității de filtrare a rinichilor. E trădată de asemenea și de anemie.

3. Artrita reumatoidă. Se manifestă prin inflamaţia unei articulaţii ca rezultat al unei boli, a unei infecţii, al unui defect genetic sau a îmbătrânirii. Artrita reumatoidă, numită uneori și reumatism sau sinovită, tinde să afecteze persoane peste 40 de ani și femeile de 2-3 ori mai frecvent decât bărbații. Boala poate să apară şi la copii, în special la fetiţe între 2-5 ani.

4. Ciroză hepatică poate pune viața în pericol. Reprezintă stadiul final de evoluţie al tuturor hepatitelor cronice (inflamarea ficatului cu evoluţie lentă şi de durată).

5.  Boala celiacă: o afecţiune a sistemului imun, declanşată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire.

6. O altă afecțiune care se manifestă prin anemie este talasemia (frecventă mai ales la persoane care locuiesc în zona de sud a României). Circa 300 de români sunt diagnosticaţi în acest moment cu talasemie majoră. În schimb, „anemia mediteraneeană” în varianta ei ușoară (talasemie minoră) afectează, după unele estimări, între 0,5 şi 1% dintre români. Dacă doi tineri cu talasemie minoră fac copii există un risc mare ca micuţul/a lor să sufere de talasemie majoră. La aceşti bolnavi, viaţa poate fi prelungită doar prin transfuzii de sânge regulate, însoţite de tratament zilnic pentru a împiedica depunerea fierului pe organele interne.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Guvernul s-a răzgândit. Contribuțiile vor fi transferate doar parțial

Miercuri, 20 Septembrie 2017
470

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii pe care sindicaliştii au avut-o la Palatul Victoria cu vicepremierul Marcel Ciolacu şi cu miniştrii ...

Se întâmplă în România: Condamnat la închisoare pentru că și-a închiriat garsoniera!

Miercuri, 20 Septembrie 2017
1705

Trimis în judecată în luna februarie, Ştefan Laurenţiu Norocea, din Brăila, a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an, 2 luni şi 10 zile de închisoare. Cu toate că a achitat dato...

Jandarmii botoşăneni au încheiat campania de prevenire piscicolă. Urmează acţiuni punctuale

Miercuri, 20 Septembrie 2017
288

Începând cu data de 13 iunie, jandarmii au acţionat pentru prevenirea braconajului piscicol și a faptelor de încălcare a legislației în vigoare, scopul campaniei fiind info...