Ajutor cerut de Primăria Manoleasa în contextul restricţiilor impuse de cazurile de antrax

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţii instituţiilor care-l compun rămân în alertă după apariţia cazului de antrax la o bovină din Flondora- Manoleasa, ulterior diagnosticarea proprietarului exploataţiei agricole din care făcea parte aceasta cu antrax.

Ajutor cerut de Primăria Manoleasa în contextul restricţiilor impuse de cazurile de antrax

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

În urma întâlnirii de luni a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de urgenţă, s-a decis aplicarea în continuare a unor restricţii în privinţa animalelor din exploataţiile agricole din Flondora unde a fost depistat cazul de antrax, printre care interzicerea păşunatului pe păşunea sătească.

Directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, spune că sâmbătă a apărut o nouă suspiciune în cadrul aceleiaşi exploataţii, ca urmare s-a impus un nou calup de măsuri.

"Printre acestea, interzicerea exploataţiilor care păşunează până pe 29 iunie, din celelalte exploataţii din satul Flondora se permite colectarea laptelui în afară de exploataţia domnului Mustaţă Radu, interzicerea scoaterii animalelor din satul Flondora. Animalele din exploataţia domnului Mustaţă Radu sunt examinate clinic în continuare și vom vedea evoluţia bolii. Deocamdată avem linişte. Viţelul (pe care s-a suspicionat apariţia bolii) este în continuare sub tratament, dar deocamdată acolo avem suspiciune", a declarat medicul veterinar Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoșani.

Oficialul afirmă că vaccinarea anti-antrax a animalelor din exploataţia pacientului confirmat cu boala a avut loc pe 30 mai, o revaccinare având loc săptămâna trecută, şi că apariţia bolii ar putea fi cauzată de un sistem imunitar slăbit al bovinei bolnave, caz în care vaccinul nu a fost activ.

"Viţelul despre care vorbim, însă, nu a intrat la vaccinare pe 30 mai pentru că nu îndeplinea vârsta, dar acum a intrat în programul de vaccinare", a adăugat Minodora Vasiliu.

Din punctul de vedere al sănătăţii publice, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că situaţia este sub control, bărbatul diagnosticat cu antrax este în continuare sub tratament şi se prezintă bine, în timp ce în cazul fiicei sale diagnosticul de antrax nu a fost confirmat. "În familie nu mai există nicio suspiciune şi nici în comunitate, comunitatea are acces la servicii medicale în centrul de permanenţă de la Avrămeni", au spus aceştia.

În plus, medicul de familie din Avrămeni, Romică Coşovanu, a preluat şi pacienţii din Manoleasa, al căror medic de familie şi-a încheiat activitatea.

Pe raza satului Flondora sunt în jur de 600 de bovine, iar pe păşunea pe care s-a interzis păşunatul se aflau în jur de 220 de bovine. Prefectul Dan Şlincu spune că s-a primit o adresă de la Primăria Manoleasa prin care se solicită sprijin pentru alocarea unor fonduri pentru achiziţionarea de furaje.

"Deocamdată luăm în calcul relocarea efectivului de animale din zona respectivă pe o altă păşune din comună. Dacă nu se poate face acest lucru vom lua în calcul şi acordarea de fonduri din fondul de urgenţă al Consiliului Judeţean", a spus prefectul Dan Şlincu.

Directorul Direcţiei Agricole, Cristian Delibaş, spune că, în fapt, cantitatea de furaje necesare se va calcula în funcţie de raţia necesară animalelor care nu ies la păşunat. "La nivelul satului Flondora sunt trei trupuri de păşune, interzise la păşunat înţeleg că sunt în jur de 55 de hectare şi vom identifica soluţii în funcţie de ce se va depune", a explicat Cristian Delibaş.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
145

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
233

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
101

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...