Parlamentul a schimbat legea ca să majoreze deficitul bugetar pentru a putea mari alocațiile

Parlamentul a schimbat legea ca să majoreze deficitul bugetar pentru a putea mari alocațiile

Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat, vineri, modificarea Legii privind plafoanele, care prevede marirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76% din PIB, pentru a sustine financiar cresterea alocatiilor pentru copii.

"Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent in produsul intern brut, este in anul 2019 de -2,76%", se arata in amendamentul raportat favorabil vineri de Comisia de Buget-Finante si adoptat de Camerei Deputatilor.

Legea a primit 182 de voturi pentru, 0 impotriva, 0 abtineri. 4 deputati nu au votat.

"In anul 2019, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 14.838,6 milioane de lei", se arata in amendamentul adoptat, vineri, de Camera Deputatilor, la articolul 3 din proiectul de lege.

In varianta adoptata, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, deficitul bugetar era prevazut la 12.708 milioane de lei.

Un alt amendament adoptat, vineri, de Comisia de Buget prevede la Anexa 1 urmatoarele: "Plafoane nominale ale cheltuielilor totale si ale cheltuielilor de personal pe anul 2019. Bugetul general consolidat - cheltuieli totale 337,207,6, cheltuieli de personal 102,420,1 milioane lei".

In forma adoptata, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor, proiectul de lege prevedea ca "plafoanele nominale ale cheltuielilor totale pentru bugetul general consolidat pentru anul 2019 este de 335.076,8 milioane lei, din care 102.420,1 milioane lei reprezinta cheltuielile de personal".

Modificarea Legii privind plafoanele vine in contextul adoptarii unui amendament la proiectul de buget, in plenul reunit de joi, care prevede majorarea alocatiei de stat pentru copii de la 84 de lei la 150 lei. Initial, modificarea a fost propusa de deputatul PNL Robert Sighiartau, iar sursa de finantare pentru o astfel de majorare era prevazuta in excedentul inregistrat de bugetul asigurarilor sociale.

Ulterior adoptarii acestui amendament al PNL, coalitia a revenit asupra modificarii, Liviu Dragnea precizand de la tribuna Parlamentului ca sursa de finantare precizata de liberali nu este sustenabila. Liderul PSD a adaugat ca majorarea alocatiei pentru copii poate fi facuta doar prin marirea deficitului bugetar.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
263

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
445

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
135

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...