Metastază socială

Metastază socială

de Cătălin Borangic, istoric.

Într-o bună zi, și de ce n-ar fi asta una bună?, va trebui să vorbim despre încredere.
Sau mai bine zis despre neîncredere.
Neîncrederea în autorități, în capacitatea lor de a-și proteja cetățenii sau, mai adânc, în reaua voință a autorităților. Rea voință poate e mult spus, dar este, cred eu, potrivită prismă pentru incompetența generalizată aproape care bântuie funebru prin instituții. Puteți alege oricare dintre aceste instituții publice. Oricare dintre ele este un focar de prostie, birocrație exacerbată de habarnism, cuibăreală de nepoate și amante. 


Pe fondul ăsta - sau cu balastul ăsta în cârcă - fiecare dintre noi și noi ca nație defilăm de ceva vreme printre dezastre închipuite sau doar bănuite.


O astfel de neîncredere a generat campania anti-vaccin. Cum să mai aibă vreo mamă încredere în sistemul de sănătate dacă vaccinurile sunt aduse ba din Kazahstan, ba de la nu știu ce firmă dubioasă? Olivia săraca a prosperat în mâlul ăsta.


O adolescentă a cerut ajutor autorităților și autoritățile n-au făcut nimic ca să o salveze. Apoi altă tânără a cerut ajutor și lucrurile au stat la fel de prost și pentru ea.

Aproape nu e zi să nu mai apară câte un caz conex sau, ca să nu regionalizăm subiectul, doar similar, în altă parte a țării. O copilă este lăsată sângerând în stradă, în plină zi. O alta este trimisă acasă la violator. Toate au avut încredere să ceară ajutor. Toți știm cât curaj trebuie ca să se poată rupe din coșmar. În toate cazurile încrederea le-a fost și ne-a fost înșelată.


Nu-i plâng eu pe ruși, acolo e cutumă de fier ascunsul adevărului, dar autoritățile noastre au tăcut buimace câteva zile după accidentul nuclear. Pe fondul ăsta - că nu ai cum măsura radiațiile uitându-te pe geam dacă apar irizații ionizante pe undeva - autoritățile abia când au văzut reacțiile de pe internet au catadicsit să bâiguie câte ceva. Departe de a fi convingătoare, asta deși chiar în zilele anterioare telefoanele enervau pe toată lumea cu testele alea RO-Alert. În cazul accidentului cică nu s-a putut transmite nimic că e proiectat numai pentru situații de urgență. Adică exploziile alea ce-or fi fost?...petarde de revelion?
Nu era frumos să zică măcar un „stați liniștiți la locurili voastre”?
Dar probabil s-au gândit și mai-marii sistemului că oricum nu-i crede nimeni. Că nici mânuitorii sistemului nu mai prea au încredere în ei înșiși. Doar merg cu apa în speranța că mai trece o zi și se cunoaște la leafă. Leafă groasă, de altfel.


Dinspre oameni, că despre noi e vorba....nu cred să știu pe cineva care are încredere în autorități.

Și ăsta e un simptom clar de metastază socială.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care și-a ucis concubina cu toporul, arestat preventiv

Marţi, 11 August 2020
185

Bărbatul de 56 de ani care și-a ucis concubina, în vârstă de 62 de ani, din comuna Corlăteni, prin lovituri cu toporul, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, adică până ...

Femeie încarcerată la Botoșani, pentru că a vândut un telefon găsit pe stradă

Marţi, 11 August 2020
1559

Păţanie de pomină pentru o femeie de 49 de ani care a găsit pe stradă un telefon mobil pe care s-a gândit să şi-l însuşească. Descoperită de oamenii legii, femeia a fost cercetat...

Undă verde în CL pentru reducerea la jumătate a impozitului pe clădiri datorat de agenții economici pe perioada stării de urgență

Marţi, 11 August 2020
295

În cursul zilei marți, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local al municipiului Botoșani, în care s-a aprobat proiectul de hotărâre privind acordarea facilităț...