SERGIU GRIGORE - LA MULTI ANI, Actori papusari!

SERGIU GRIGORE - LA MULTI ANI, Actori papusari!

 SERGIU GRIGORE  

Dumnezeu a faurit Omul si l-a insufletit. A creat Lumea, animalele, Pamantul, Lumina si Intunericul. Si pentru ca nu a stiut cum anume sa nasca Bucuria, a creat mai intai o faptura caraghioasa, nastrusnica, fantastica, miraculoasa. A creat Actorul. Si i-a dat in grija Bucuria, Veselia, Frumusetea. Intr-un cuvant, din lemn, pamant sau huma, Actorul sa faca Suflet. Si asa se implini voia...
 
Pe 21 martie, in intreaga lume sunt sarbatoriti actorii papusari. Am ales pentru aceasta rubrica, emblematic si reprezentativ, o familie care a trait zeci de ani pe scena, doi actori care au incantat mii de copii si parinti, care au bucurat generatii intregi de actori: SERGIU si ELENA GRIGORE

Sergiu Grigore s-a nascut in Herta, pe 9 decembrie 1934. Despre distinsul actor se poate spune ca si-a inchinat viata artei papusaresti, miracolului scenei botosanene.

Artistul avea 22 de ani cand a pasit pentru prima data in Teatrul Vasilache, institutie care tocmai se infiintase la Botosani. Aventura teatrala a lui Sergiu Grigore a strabatut decenii intregi, pana in 1998. Sase ani mai tarziu, in 2004, actorul pensionar devenea Societar de onoare al Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani!

Sergiu Grigore a jucat pe micuta scena (dar si in sutele de deplasari care au umplut cei peste 40 de ani de activitate), roluri memorabile, in peste o suta de spectacole, intre care Alba ca zapada, Motanul incaltat, Harap Alb, Stan Patitul, Ivan Turbinca.

Talentul i-a fost rasplatit, recunoscut, remarcat. A obtinut, in anul 1974, Premiul special de interpretare pentru rolul Stan Patitul la Festivalul Ion Creanga de la Bacau, iar cinci ani mai tarziu, la Festivalul National de la Bucuresti, Premiul II pentru recitalul Suflet de papusar.
In Bulgaria, la Festivalul Delfinul de aur de la Varna, a fost distins cu Premiul de interpretare pentru rolul Imparatul din Soarele furat, de Maxim Asenov.

Pe scena, dar si in viata, Sergiu Grigore nu a fost singur, ci alaturi de Elena Grigore, o alta mare actrita a Botosanilor. Elena Grigore a jucat pe scena botosaneana din anul 1955 pana in 1981. In timp, scena Teatrului Vasilache s-a daruit altor actori. Pe scena vietii, Sergiu Grigore si Elena Grigore isi traiesc mai departe miracolul, intr-o trecere fireasca a timpului, dar intr-o nefireasca discretie. Pentru ca, din pacate, societatea, media (TV si scrisa), noii diriguitori ai obstei, rareori aleg sa isi completeze lipsurile cu franturi ale existentei acestor artisti.


Cu ocazia marcarii Zilei Internationale a Teatrelor de Papusi si Marionete, pe 21 martie, facem o reverenta publica in fata acestor oameni, carora li se adauga inegalabila Gabriela Nistorica, dar si Maria Matei, Mihai Costachel si Alexandru Bruma.


Teatrul de Papusi Vasilache, denumit initial Teatrul Cravata rosie (cu titulatura actuala Teatrul pentru Copii si Tineret Vasilache), a luat fiinta in anul 1953, primul director fiind Max Weber.

La aproape doua luni de la infiintare are loc primul spectacol, Micul gascanel, regia Florica Teodoru si scenografia Tache Dobrescu.

Teatrul de papusi Vasilache, impreuna cu Primaria municipiului Botosani, Consiliul Local al municipiului Botosani si UNITER, au demarat proiectul Din nou in luminile rampei, proiect anual de creatie teatrala, dedicat dezvoltarii artistice a creatorilor varstnici si stabilirea unor punti de legatura intre comunitatea artistica si comunitatile unde exista teatre partenere.

Astfel, pe 27 iunie 2004, are loc premiera spectacolului Hansel si Gretel, de Jacob si Wilhelm Grimm, dramatizare Gustav Valentin si Edwiga Zaunig, in regia actritei Gabriela Nistorica si scenografia lui Mihai Pastramagiu.

Cu prilejul finalizarii proiectului Din nou in luminile rampei, prin Hotararea Consiliului Local al municipiului Botosani nr. 5 din 25 martie 2004, s-a conferit titlul de Societar de onoare al Teatrului de papusi Vasilache din Botosani actorilor pensionari Gabriela Nistorica, Maria Matei, Elisabeta Grigoruta (actrita s-a savarsit in viata in anul 2008), Elena Grigore, Sergiu Grigore, Mihai Costachel si Alexandru Bruma – pentru intreaga lor cariera, devotamentul probat fata de publicul spectator si maiestria cu care au promovat valorile artistice ale teatrului de papusi.

Ceremonia a avut loc cu prilejul premierei spectacolului Hansel si Gretel, in prezenta lui Ion Caramitru, presedintele UNITER. Tot cu aceasta ocazie, actorii Teatrului de Papusi Vasilache Botosani au devenit membri UNITER.

Incepand din decembrie 2004, la initiativa lui Marius Rogojinschi, se desfasoara GALA PREMIILOR TEATRULUI VASILACHE, aceasta constituindu-se intr-un cadru de recunoastere publica si apreciere a actorilor care au dat dovada calitatilor de OM DE TEATRU pe parcursul anului, precum si prilejul de a exprima consideratia sincera fata de partenerii care au sustinut programele si proiectele derulate.

"Fara eforturile, fara vocatia, fara anii dedicati in timpuri mai bune sau mai putin bune a acestui teatru, eu zic (si cred in ceea ce zic), noi, cei de astazi, nu am fi avut ocazia, nici onoarea de a fi aici. Avem multa recunostinta de oferit si de conferit celor care au pus temeliile inceputului institutional artistic de teatru aici, la Botosani. Sper sa ne dea Dumnezeu tuturor viata lunga, sa ne putem implini aceasta datorie morala. Doamne ajuta!", spunea in urma cu doi ani, la Gala Premiilor Teatrului Vasilache, actrorul Marius Rogojinschi, manager al Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache Botosani.

 

TRUPA TEATRULUI PENTRU COPII SI TINERET VASILACHE

Gabriela Nistorica – actrita - societar de onoare
Mihai Costachel – actor - societar de onoare
Alexandru Bruma – actor - societar de onoare
Aurica Dobrescu – actrita
Ibica Leonte – actrita
Mihaela Nistorica – director adjunct, consultant artistic
Mihaela Stempel – actrita
Daniela Bucataru - actrita
Ramona Hriscu  - actrita
Claudiu Galateanu  - actor
Tudor Rotaru  - actor
Laurentiu Vasilache - actor
Florin Iftode – actor 
Valentin Ligi – actor
Marius Rusu – actor
Valentin Dobrescu – regizor artistic
Mihai Pastramagiu – scenograf
Marius Rogojinschi – manager interimar
 
 

LA MULTI ANI, ACTORI PAPUSARI!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
18

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
205

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
32

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...