CIPRIAN ION, un artist care lucrează la temelia Muzicii Mari!

Ar fi putut deveni un matematician de perspectivă, dar a ordonat notele muzicale. A studiat armonia și echilibrul sunetului, a făurit ecourile lumii invizibile. Un botoșănean despre care putem spune că și-a creat propria muzică, în propriul destin. 

CIPRIAN ION, un artist care lucrează la temelia Muzicii Mari!

 CIPRIAN ION  Foto: Facebook/ Ciprian Ion

"Muzica e rugăciunea care se spune singură", spune Cristian Bădiliță în Sacru și melancolie. Iar melodia, aflăm de la Rahmaninov, este "temelia principală a întregii muzici". Pentru că, mai adaugă Serghei Rahmaninov, "inventivitatea melodică, în sensul cel mai înalt al cuvântului, este principalul țel al compozitorului". Căci, nefiind capabil să creeze melodii "care să aibă dreptul la o îndelungă existență, el are puține șanse să stăpânească vreodată meseria de compozitor". 

Ciprian Ion a simțit mai întâi muzica. Prin muzică a pătruns taina înaltă a melodiei, a compoziției. A clădit în ani și ani o temelie pe care a așezat apoi, notă cu notă, muzica limpede și îndrăzneață. Muzica slavei, care înseamnă în primul rând melodie și armonie. Ca un "ecou al lumii invizibile" (Giuseppe Mazzini)...

Ciprian Ion s-a născut pe 4 decembrie 1977, la Botoșani, într-o familie de artiști, Tatiana și Ilie Ion. A urmat cursurile Liceului de Artă "Ștefan Luchian", studiind pianul cu profesoara Ioana Botez.

Elev perspicace, vizionar chiar, Ciprian Ion manifesta, pe lângă un talent nativ, și o disciplină a minții care impresiona. Poate de aceea foștii profesori își amintesc și de deschiderea, încă din clasele primare, către matematică și biologie. Dar studiul muzicii a devenit curând pasiune, iar pasiunea începe să dea roade. Ciprian Ion începe studiul pianului cu unul dintre cei mai buni profesori din țară, Mircea Dan Răducanu, autorul unui volum de execpție, "Metoda de pian". O metodă bazată pe o "strategie didactica originala, care sa imbine principiile pianistice contemporane cu metodologia impusa de procesul de invatamant", după cum recunoaște autorul, Mircea Dan Răducanu.

Și la compoziție va avea parte de un mentor de excepție: prof.univ.dr. Viorel Munteanu, compozitor, muzicolog, autorul unor lucrări care au marcat muzica românească, și e destul să amintim aici de numărul impresionant de lucrări interpretate în peste 450 de concerte şi festivaluri internaţionale desfăşurate în ţările lumii. Prof. Stela Șerpeanu este, de asemenea, una dintre cadrele didactice caruia fostul elev îi datorează succesul de mai târziu. 

Optează pentru Conservatorul ieșean. Este admis primul pe lista viitorilor studenți. Contactul cu personalitățile artistice, pasiunea și perseverența îi deschid și alte drumuri. Din anul II de facultate, Ciprian Ion s-a inscris și la Facultatea de Compozitie si Dirijat, absolvind ambele facultăți cu nota 10. 

După prima facultate, a început activitatea și ca preparator la clasa de canto a profesoarei Ada Burlui. Cu un poem compus pentru pian și orchestră, Ciprian Ion a cucerit apoi Spania, specialiștii recunoscându-i deopotrivă calitățile interpretative și de compoziție. 

La Botosani, în 2007, Ciprian Ion și-a prezentat proiectul de doctorat, Simfonia I, în interpretarea orchestrei Filarmonicii de Stat din Botosani, sub bagheta dirijorului Vladimir Secikin. 
 

("Cântec infinit" - Cantată pentru soprană, tenor și grup instrumental de Ciprian Ion, Simona Nicoletta Jidveanu - soprană, Aurel Bălae - tenor; Grup instrumental Filarmonica Iași)


În calitate de compozitor, Ciprian Ion a obținut premii naționale de compozitie, fiind distins cu premiul al III-lea la Concursul Sigismund Toduta de la Cluj, premiul special al Uniunii Compozitorilor. 

Ca dirijor, a condus orchestra Conservatorului din Bucuresti, precum și Orchestra de tineret din Austria. Cât priveste compoziția, a compus sonate de pian, cvartet de coarde, precum și numeroase lucrări care au atras atenția specialiștilor.

A fost prezent de mai multe ori pe scena din Botoșani, în calitate de solist și dirijor, alături de Filarmonica de Stat. În prezent, este ‎conferenţiar universitar la Universitatea de Arte "George Enescu" Iasi.


Botoșănenii s-au aflat deseori în încurcătură, la fiecare sărbătoare a Sfântului Ioan, când nu știau dacă să îl felicite pe Ion Ilie, ani la rând director al Centrului de Creație Botoșani. Nici prietenii nu prea știu, chiar dacă îi sunt de ani de zile aproape. Și iată că ceva, cineva din viața lui Ion Ilie face în mod cert diferența: fiul său, Ciprian Ion. 

Artistul care vine să desparta apele, sensurile, să fixeze iremediabil locul pe care arta l-a jucat și îl mai joacă în familia sa. Pentru că, recunoscându-l pe Ciprian Ion ca artist botoșănean, dintr-o familie de artiști botoșăneni, atunci, în mod sigur, tatăl sau va fi felicitat de Sfântul Ilie, nu de Sfântul Ioan. Cum spuneam, Ciprian Ion face diferența. Și adaugă familiei sale valoarea pe care anii de muncă, orele de studiu au adăugat-o, întru zidirea și șlefuirea unui artist de marcă al Botoșaniului, al Iașului, al României. 
 

(Compozitor: Ciprian Ion, Concert Pentru Pian si Orchestra de Coarde, Solist - Andrei Enoiu; Orchestra de Camera a Universitatii de Arte George Enescu Iasi)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

Joi, 28 Martie 2024
1443

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
355

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...

Ce a apărut la magazinul în care a lucrat Mihaela, femeia omorâtă de soț în scara blocului!

Luni, 25 Martie 2024
2540

Omorâtă în scara blocului de partenerul de viațăMihaela a murit săptămâna trecută, fiind omorâtă în scara blocului de către soțul ei, chiar dacă pe numele a...