LILIANA GRECU, artistul care transpune Ipoteștii în imagini!

LILIANA GRECU, artistul care transpune Ipoteștii în imagini!

LILIANA GRECU
Foto: atlaurian.wordpress.com

Grafica este o formă de artă care lucrează nu doar cu linii și culoare, dar așază în prim-planul percepției o puritate a emoției imediate, într-o spontaneitate care declanșează în privitor o înțelegere deplină a fenomenului prezentat. Chiar dacă se manifestă într-o deplină libertate a liniei și a culorii, libertate necenzurată de vreun proces raționalist, artistul tezaurizează în opera sa stări sufletești, clipe efemere, mici flash-uri ale trăirii.  

Liliana Grecu este un artist atipic, conturat în propriul stil inconfundabil. Un stil unic, surprinzător și previzibil în același timp.

Grafician "profesionist", artist fotograf și vizionar "în alb-negru", Liliana Grecu a dovedit că spiritul unui loc poate plămădi și plăsmui deopotrivă un artist, dacă el, artistul, se lasă plămădit și plăsmuit. Iar dacă acel loc se numește Ipotești, totul capătă (sub)înțeles.

Născută pe 18 decembrie 1959, la Tecuci, județul Galați, Liliana Grecu a absolvit în 1979 Liceul de Artă din Galați, iar câțiva ani mai târziu, în 1982, Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu", secţia grafică (prof. Maxa Florin, Ion Horvath Bugnariu, Feszt Ladislau). În 1990 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP).

Participă la expoziții de grup la Timişoara, Lugoj, Iași, Botoșani, Oradea, București, Cluj, Baia Mare, la saloane anuale, ateliere. Anul 1986 îi aduce și un premiu, decernat la Suceava, în cadrul manifestării "Voroneţiana". În 1990, expune în cadrul Salonului național de pictură din Bucuresti, iar cinci ani mai tarziu, tot în Capitală, la Teatrul Naţional, participă la Salonul anual al filialei UAP Iaşi.

În 1998 este prezentă în Expozitia Taberei de Pictura si Grafica "Ștefan Luchian" de la Ipotești, iar anul 2000 îi aduce o participare la Saloanele Moldovei, Bacău-Chișinău. La Slănic Moldova, în anul 2003, Liliana Grecu participă la Expoziţia Simpozionului anual de arte vizuale. În anul 2004, la Ipoteşti, expune în cadrul Expoziţiei Taberei de arte vizuale AlfAtelier. 

Prima expoziție personală are loc în anul 1991, la Galeriile „Ştefan Luchian”, Botoşani, iar în iunie 1995 lucrările se vor afla pe simezele Centrului Național de Studii Mihai Eminescu din Ipotești. De altfel, începând cu anul 1995, Liliana Grecu își desfășoară activitatea la Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", ca grafician. 

Lucrările Lilianei Grecu se regăsesc în colecţii particulare din România, Germania, Belgia, Turcia. De asemenea, începînd cu anul 1983, colaborează cu edituri şi cu alte instituţii pentru grafică publicitară şi graphic-design, dar și cu autori renumiti, unul dintre aceștia fiind Cristian Bădiliță („Calendar poeticesc”, în viziunea grafică a Lilianei Grecu).


(Calendar poeticesc, de Cristian Bădiliță, în viziunea grafică a Lilianei Grecu; foto: atlaurian.wordpress.com)

De ani buni, Liliana Grecu naște, în fapt, imaginea Ipoteștilor, fiecare fotografie, invitație, afiș, tipizat, de la sigla instituției muzeale până la cele mai mici amănunte grafice beneficiind de ochiul și harul artistei.

Stil inconfundabil, spirit eminescian prin excelență, lucrările Lilianei Grecu se bucura din plin de albul natural, operele respiră și oferă privitorului o anume relaxare, grafica fiind, în primul rând, un prilej de meditație, de descoperire a fiecăruia prin sine însuși.

Discretă și totuși plină de forță artistică, Liliana Grecu impresionează tocmai prin decența esenței, esență prezentată fără agresivitate, dar nu fără puternica amprentă a artistei, amprentă care nu îți lasă libertatea de a negocia sau interveni în subînțelesuri.

Exigentă cu sine însăși, selectiva chiar și cu propriile creații, Liliana Grecu tinde spre o artă elitista, de salon, de carte prețioasă…

Un artist care și-a găsit locul, un loc ce pare să fie anume creat pentru a mulțumi și satisface un talent greu de mulțumit, într-o lume care pare să se mulțumeasca cu orice.
 




(Memorialul Ipotești, fotografii de Liliana Grecu, în eminescuipotesti.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

LA MULȚI ANI, Gheorghe Frunză! Actorul care a refuzat o funcție în Moldova după ce a ajuns la Botoșani: ”Mi se oferea postul de director, Volga și un salariu de 900 de lei!”

Monday, 4 November 2024

Născut pe 4 noiembrie 1967, în satul Slobozia-Dușcă, raionul Criuleni, din Republica Moldova, Gheorghe Frunză trăiește de mai bine de trei decenii în România. Magia scenei l-a ...

Poveștile orașului Botoșani: Viața în cartier, un carusel al trăirii împreună!

Friday, 1 November 2024

Viața la oraș ne separă unii de alții, dar ne și întețește dorul de oameni, de comuniunea cu semenii, de sporovăiala cu aproapele. Știm cu toții că dincolo de zidurile blocurilor sunt...

Toamna ca un suflet frumos sau Botoșanii de poveste! (Galerie foto)

Friday, 1 November 2024

Există o poezie a toamnei care, odată cu frunzele căzând, se transformă în poveste. Mi se pare că trăim în cel mai frumos anotimp, îmi spune colega mea, Bianca, în ...