THEODOR DAMIAN: "Botoşanii mi-au rămas ca punctul meu central de reper!"

Dacă la începutul tuturor începuturilor a fost Cuvântul, atunci Theodor Damian a trăit de două ori începutul: prin Credință și prin Poezie, Cuvântul a sfințit și a definit, de-a lungul anilor, un crez al unui om care a pre-umblat lumea, lasându-se cucerit și năpădit de ea, de lumea care l-a fascinat mereu, dar nu l-a năucit niciodată atât de mult încât să se piardă pe sine. 

Singurătatea în rugăciune și însingurarea în cuvânt. Pentru că Theodor Damian a înțeles că, în captivitatea Vieții pământești, poezia poate fi o cale. O salvare de sine.

Așa cum sunt și vor rămâne Botoșanii, despre care Theodor Damian vorbea în cadrul unui interviu acordat cu ani îu urmă revistei Hyperion: "Botoşani înseamnă o altă dragoste. Nu pot explica de ce am iubit şi iubesc aşa de mult acest oraş unde m-am născut şi am crescut. Mai mult decât ar trebui să vină din sensul patriotismului local. Acum că mă gândesc, o posibilă explicaţie îmi vine în minte: poate pentru că am plecat de acasă, din Botoşani, de copil, de la vârsta de 14 ani. Atunci am plecat la seminar la M.Neamţ şi poate pentru că de la oraş am plecat la "ţară", mai mult, la mănăstire, mai mult, la internat, a făcut să râvnesc mereu la dinamismul şi diversitatea vieţii citadine, la ce am lăsat în urmă şi era aşa de mult în sângele meu. Poate dacă plecam din Botoşani mai târziu, cum au plecat alţi colegi de-ai mei, pe la 18 ani, după terminarea liceului, şi dacă plecam într-un alt oraş, mai mare, Iaşi, Bucureşti, lucrurile ar fi fost altfel. Dar aşa, părăsind casa părintească, locul natal, la o vârstă aşa de tânără, Botoşanii mi-au rămas ca punctul meu central de reper. Şi sentimental vorbind, aşa a rămas până azi. De aceea din toate călătoriile mele mai apropiate sau mai îndepărtate am revenit mereu la Botoşani".

Născut pe 28 decembrie 1951, la Botoșani, Theodor Damian este absolvent al Seminarului Teologic din Neamț și al Facultăţii de Teologie Bucureşti (1975), deținând totodată un Master și un Doctorat în Teologie (Fordham University, New York, 1993, și Universitatea București, 1999). În anul 1988 se stabilește în Statele Unite, unde a fondat Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, cu parohia ortodoxă română "Sf. Ap. Petru și Pavel", Astoria, New York, precum și Cenaclul literar „M. Eminescu” din New York, toate în 1993.

Din depărtate Americi, Theodor Damian a tânjit la Botoșanii mici. Plecarea de acasă la 14 ani, când a ales să urmeze Seminarul Teologic Neamt, nu a însemnat decât o pregătire pentru viitorul exil. Pentru că apoi au urmat cărări din ce în ce mai multe, din ce în ce mai lungi. Ca un labirint, plecarile și întoarcerile lui Theodor Damian s-au dovedit a fi necesarele căi de cunoaștere și autodisciplină întru Cuvant. Cuvântul Preoției și cel al Poeziei.

"Părăsind casa părintească, locul natal, la o vârstă aşa de tânără, Botoşanii mi-au rămas ca punctul meu central de reper. Şi sentimental vorbind, aşa a rămas până azi. De aceea din toate călătoriile mele mai apropiate sau mai îndepărtate am revenit mereu la Botoşani".

Theodor Damian este poet, teolog, profesor universitar, eseist de factură creștin-ortodoxă, important promotor cultural, editor. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.

"Omul în istoria sa a căzut de două ori: o dată din cer și a doua oară din credința care-l mai lega de cer. Altă cale nu există decât cea care este compatibilă cu istoria, structura și dimensiunile constitutive ale sufletului omenesc. Această cale e credința în Dumnezeu. Ruperea de Dumnezeu a dus la dezumanizare, la animalizare deci, sau cum zice N. Berdiaev mai ascuțit, la bestializare și apoi la divinizarea bestiei, blasfemia și idolatria supremă, evidentă în narcisismul exacerbat contemporan, american în special. Din acest non-sens, credința dătătoare de sens, de demnitate, apare ca unica solutie", rostește apăsat teologul Theodor Damian.

Este Cetăţean de onoare al municipiului Botoşani din august 2002. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Din anul 1996 publică o publicație bilingvă, română/engleză: Lumină lină, Revistă de spiritualitate și cultură românească. A publicat peste 500 de studii, eseuri, recenzii, articole în cărți, ziare și reviste academice și literare. A participat și prezentat comunicări științifice la peste 100 congrese internaționale din S.U.A., Cipru, Finlanda, Romania, Japonia, Malta, Polonia, Grecia și a organizat și prezidat peste 70 dintre ele.

A debutat literar cu poezie în Almanahul Coresi, Braşov, în anul 1983, iar în volum doi ani mai târziu, cu Liturghia Cuvântului-The Liturgy of the Word, vol. bilingv, Tremain Press, Klamath Falls, Oregon, 1989.
 
Dintre studiile teologice amintim: Introducere în istoria creştinismului. Primul mileniu, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2008; Răsăritul cel de sus: De la Naştere la Înviere, Lumea Credinţei, Bucureşti, 2006; Implicaţiile spirituale ale teologiei icoanei, Eikon, Cluj, 2003; The Icons: Theological and Spiritual Dimensions According to St. Theodore of Studion, The Edwin Mellen Press, Kingston, New York, 2002.

A semnat, de asemenea, numeroase lucrări de critică și eseuri, precum Trăirea în cuvânt (interviuri), Eikon, Cluj, 2011; Filosofie şi literatură: O hermeneutică a provocării metafizice, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2008; Roua cărţilor. O hermeneutică teologică în context literar, eseuri, Danubius, Bucureşti, 1998; Pasiunea textului, Universalia, Bucureşti, New York, 2003.

Publică volume de poezie: Semnul Isar/ The Isar Sign (bilingv), Editura Calauza, Deva, 2011; Prayers in Hell (poezii, în engleza), Trafford, Vancouver, Canada, 2010; Shenja e Isarit (poezii, albaneza), TipoMoldova, Iaşi, 2010; The Isar Sign (poezii, in engleza), PublishAmerica, Baltimore, MD, 2010; Exerciţii de Înviere (poezii), Universalia, Bucureşti, 2009; Stihiri cu stânjenei, TipoMoldova, Iaşi, 2007; Semnul Isar, Paralela 45, Bucureşti, 2006; Nemitarnice, Ed. Dionis, Botoşani, 2005; Poesías (bilingv), Ed. Lumină Lină, New York, 2005; Ispita rănii, poezii, Limes, Cluj, 2001; Calea Împărăţiei (bilingv), Timpul, Iaşi, 2000 (Premiul Festivalului Internaţional de Poezie Religioasă, Deva, România, Septembrie 2001); Rugăciuni în Infern, Ed. Axa, Botoşani, 2000; Dimineaţa Invierii, Ed. Axa, Botoşani, 1999; Lumina Cuvântului, poezii, Libra, Bucureşti, 1995; Liturghia Cuvântului, poezii (volum bilingv), Tremain, Klamath Falls, OR, 1989.

În anul 2009 a fost distins cu Diploma de onoare pentru opera poetică din partea Muzeului Literaturii Române, a Societăţii "Junimea" şi a Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România cu ocazia celui de-al 16-lea Festival de Poezie, Iași.
 
În anul 2008 a primit Diploma de excelenţă cu ocazia organizării celui de-al 16-lea Simpozion Teologic şi Interdisciplinar din partea Ministerului de Externe şi al Consulatului General al României la New York, dar și Diplomă onorifică din partea revistei Tecuciul literar şi artistic, 20 august, 2008, “Icoana Adormirii Maicii Domnului” din partea Fundaţiei "Dacia" din Braşov, 1 decembrie 2008.

I s-a decernat Placa de excelenţă cu ocazia organizării simpozionului "M. Eminescu" Universitatea Harvard, Boston, USA în ianuarie 2007, precum și Certificat de recunoaştere a activităţii publicistice de la Institutul de Studii Interdisciplinare, Universitatea din San Francisco.

În anul 2003 a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Chişinău, Rep. Moldova, pentru promovarea românismului în America. Cu un an mai devreme I se decerna Premiul Mitropoliei Basarabiei, pentru activitatea teologică şi culturală în România şi USA.

În anul 2017, a fost distins cu Premiul "2017 Queens Ambasador award", gala decernării trofeelor având loc în La Guardia Plaza Hotel din Queens. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident la Todireni! Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale! (Foto)

astăzi, 00:25

Doi tineri de 15, respectiv 26 de ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier. Evenimentul s-a produs pe ...

Tineri și neliniștiți: Patru botoșăneni, condamnați la închisoare cu executare!

Friday, 22 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 41 de ani din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis un mandat de ...

PSD Botoșani: Marcel Ciolacu președinte și PSD la guvernare reprezintă garanția creșterii veniturilor botoșănenilor!

Friday, 22 November 2024

Marcel Ciolacu va fi un președinte al tuturor românilor, indiferent de orientările lor politice sau de categoriile sociale din care fac parte, care propune unirea românilor în juru...