Frauda la Evaluarea Naţională de la Salcea, în care numele Botoşanilor a fost pomenit degeaba, aproape de verdict!

Cauza privind frauda de la Evaluarea Naţională a fiului primarului de la Salcea şi în care numele municipiului Botoşani s-a tot repetat, se apropie de final. Cel puţin în cazul celor trei recunoaşteri ale vinovăţiei, ale căror autori au ajuns la înţelegere cu anchetatorii DNA.

Frauda la Evaluarea Naţională de la Salcea, în care numele Botoşanilor a fost pomenit degeaba, aproape de verdict!

Trei persoane implicate în schimbarea tezei la matematică a fiului primarului de la Salcea- Suceava, Ilie Lungu, şi-au recunoscut vinovăţia şi au încheiat acorduri cu procurorii DNA.

Una dintre ele, Mariana Raţă, îngrijitoarea de la Şcoala Gimnazială Plopeni, acuzată de comiterea a cinci infracţiuni, a "scăpat" cu o pedeapsă de un an şi opt luni închisoare, cu suspendare, decizia devenind între timp definitivă. Luni, un alt implicat în dosar, Marius Grigoraş, un inspector de la Poliţia Salcea, care a declarat în fals că a însoţit transportul tezelor de la Evaluarea Naţională, a fost condamnat la un an şi o lună de închisoare, aplicarea pedepsei fiind amânată pe durata termenului de supraveghere de doi ani.

Luna viitoare se va judeca şi al treilea "târg", făcut de fostul director al Şcolii Gimnaziale Salcea, Cătălin Huţu, cel care de altfel a recunoscut tot, ba chiar i-a ajutat pe anchetatori cu informaţii suplimentare.

Între timp, însă, pe rolul Tribunalului Suceava se desfăşoară procesul în care alţi trei inculpaţi, printre care şi primarul oraşului Salcea, Ilie Lungu, sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit rechizitoriului DNA, "la începutul lunii iunie 2016, inculpatul Lungu Ilie a iniţiat un grup infracţional organizat, constituit ulterior împreună cu inculpatul Gîză Mihai, consilier local al oraşului Salcea şi profesor de matematică la Şcoala Gimnazială Plopeni, şi inculpata Zettel Nicoleta, director şi preşedinte al Comisiei de organizare a Evaluării Naţionale de la nivelul aceleiaşi unităţi şcolare, la care au aderat ulterior Huţu Cătălin, director al Şcolii Gimnaziale Salcea şi preşedinte al Comisiei de organizare a Evaluării Naţionale, şi inculpata Raţă Mariana, îngrijitoare la şcoala din Plopeni".

Procurorii DNA Suceava au arătat că Ilie Lungu i-a promis lui Mihai Gîză suma de 200 de lei pentru a interveni pe lângă Cătălin Huţu pentru ca acesta din urmă să-şi dea concursul la fraudarea tezelor la limba română şi la matematică scrise de fiul primarului din Salcea. În plus, prin intermediul lui Gîză, edilul din Salcea a promis "sprijin politic" pentru ca soţia lui Cătălin Huţu să ocupe funcţia de director adjunct al Colegiului Tehnic "Alexandru Ioan Cuza", precum şi o sumă în bani, de 400 de lei.

De asemenea, tot prin intermediul lui Mihai Gîză, i-a promis Nicoletei Zettel suma de 400 de lei şi sprijin politic pentru a rămâne pe funcţia de director al Şcolii Gimnaziale Plopeni.
Interesant este şi unde s-a schimbat lucrarea, pentru că până acum s-a acreditat ideea că totul s-ar fi petrecut la Botoşani. Nu era adevărat, schimbul având loc în sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, înainte ca tezele să fie predate în vederea transportării lor la centrul de corectare de la Botoşani.

Prima care a confirmat că scrisurile de pe cele două teze diferă a fost Mihaela Huncă, pe atunci şefa Inspectoratului Şcolar Botoşani. "S-au verificat cele două teze şi s-a constatat o suspiciune de fraudă. Pe două teze - cea de la limba şi literatura română şi teza de matematică - scrisurile sunt diferite", declara Mihaela Huncă la acel moment.

 

Spune-ne opinia ta