Procesul fostului şef al judeţului: oferte contrafăcute pentru a simula concurenţa în acordarea unor lucrări publice!

Cel de-al optulea termen al procesului în care fostul şef al judeţului, Florin Ţurcanu, este judecat pentru infracţiuni de corupţie a dus la o mărturisire fără precedent: pentru a câştiga o lucrare, poţi face şi falsuri.

Procesul fostului şef al judeţului: oferte contrafăcute pentru a simula concurenţa în acordarea unor lucrări publice!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Patru martori au fost audiaţi marţi, în cel de-al optulea termen al procesului în care Florin Ţurcanu şi socrul său, Aristomel Anuşca, sunt judecaţi pentru infracţiuni de corupţie.

Printre aceştia şi directorul tehnic al societăţii Cornell's Floor, Gheorghiţă Ureche. Potrivit acestuia, construcţia casei de pe Aleea Pajiştei a început fără a exista documente legale sau măcar un proiect de construţie. Ureche a povestit că a fost trimis la adresă de către Marcel Bîrsan, administratorul Cornell's Floor, pentru a face măsurători în vederea începerii construcţiei, apoi pentru a da indicaţii muncitorilor care se ocupau de edificarea casei şi la final, pentru a determina suprafaţa construită pentru a se face documentele în baza cărora să se plătească lucrarea.

"Mult mai târziu, practic prin 2015, dacă-mi aduc aminte, am aflat de la Bîrsan că el a construit casa pentru că s-ar fi înţeles cu Ţurcanu ca, în schimbul acestei construcţii, el să primească contracte cu CJ. În realitate nu s-a întâmplat aşa, societatea neavând cu Consiliul Judeţean până în 2016 niciun contract, deşi noi am participat la licitaţii. Mie mi s-a destăinuit Bîrsan, după ce Ţurcanu nu mai era şef la CJ, că a pierdut toţi banii pe care i-a băgat în construcţia casei pentru acesta pentru că nu a primit niciun contract din cele promise", a declarat Gheorghiţă Ureche. Mai mult, tot Bîrsan i-ar fi spus că acea casă, de la Lebăda, ar fi pentru Florin Ţurcanu.

În schimb, spune martorul, Ţurcanu şi-ar fi arătat sprijinul atunci când Cornell's Floor a încheiat două contracte, cu Primăria Dângeni şi unul cu Primăria Avrămeni. "Bîrsan mi-a spus că i s-a promis sprijin în sensul că banii pentru plata lucrărilor vor veni dinspre CJ, în contextul în care contractele erau direct cu primăria", spune Ureche.

Partea interesantă abia acum vine: pentru a da aparenţa de concurenţă între societăţile care doreau să câştige contractele de lucrări, Gheorghiţă Ureche declară că, la solicitarea lui Marcel Bîrsan şi a primarului de Avrămeni, Ioan Bucatariu, a întocmit oferte şi în numele unor alte societăţi care nu aveau nicio legătură cu lucrările efectuate ulterior de Cornell's Floor. Cum au fost plătite acele lucrări? "Cu primăria Avrămeni s-a făcut compensare iar cei de la Dângeni au plătit în baza unei hotărâri judecătoreşti, nu cu bani de la CJ, aşa cum ar fi trebuit", a declarat Gheorghiţă Ureche.

Despre alte contracte de lucrări, scoase însă la licitaţie, a oferit informaţii pe procedură şi directorul Direcţiei de Investiţii Publice şi Achiziţii din CJ, Antonela Pătraşcu. Procurorul DNA a fost interesat de licitaţiile privind reabilitarea Complexului Monahal Coşula- câştigată de Victor Construct, de modernizarea drumului Pădureni- Coşula- Buda şi de modernizarea drumului Botoşani- Curteşti- Cristeşti, realizat de Tehnic Asist. Oficialul CJ a fost că procedura şi mai ales confidenţialitatea acestei proceduri nu-i permitea să cunoască date despre participanţii la o anumită licitaţie, contractele de lucrări fiind semnate de compartimentele de specialitate alături de reprezentantul legal al Consiliului Judeţean- preşedintele instituţiei sau persoana delegată în acest sens- vicepreşedinţii sau administratorul public al judeţului. De asemenea, directorul Direcţiei de Investiţii Publice a susţinut că nimeni nu a încercat să facă intervenţii de vreun fel.

Aşteptată a fost însă şi depoziţia fostului consilier al lui Florin Ţurcanu, de la cabinetul preşedintelui CJ, Lucian Diac- Milatinovici. Acesta a fost cel care a făcut toate demersurile legate de obţinerea certificatelor de urbanism, a planului urbanistic zonal şi a autorizaţiilor necesare- chiar după ce construcţia fusese deja începută, după cum arătaseră alţi martori, de-a lungul procesului. Banii pentru taxele pe care le-a achitat Lucian Diac au venit de la Aristomel Anuşca şi de la Ştefan Codău, şofer de la CJ şi apropiat al familiei. Care familie? "Ştiam că era un apropiat al familiei Anuşca, posibil şi Ţurcanu. Ştiam că mai iese la plimbare cu copiii familiei Ţurcanu", a susţinut Lucian Diac.

Apărătorii lui Florin Ţurcanu l-au chestionat pe martor în privinţa destinaţiei casei de pe Aleea Pajiştei. "Pentru domnul Anuşcă, pentru că acesta m-a însoţit în demersuri, dar nu cunosc cine a făcut plăţile pentru construcţie. Contractul dintre Paltinul şi domnul Anuşcă l-am luat de pe internet, l-am adaptat şi l-am propus. Împreună cu mine a fost Anuşcă şi soţia lui şi contractul a fost semnat de antreprenor, bănuiesc că administratorul firmei, nu-mi aduc aminte numele", a susţinut Lucian Diac.

 

Spune-ne opinia ta