Educaţie prin legarea de pat cu lanţul! Un bunic din judeţ va fi judecat pentru rele tratamente şi sechestrare!
BOTOSANI

Să legi un copil de pat pentru că e obraznic, umblă teleleu şi fură de prin curţile vecinilor- este metoda de educaţie "patentată" de un bunic din judeţ, trimis acum în judecată pentru rele tratamente aplicate minorului.

Educaţie prin legarea de pat cu lanţul! Un bunic din judeţ va fi judecat pentru rele tratamente şi sechestrare!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Un şoc teribil au experiementat atât poliţiştii cât şi asistenţii sociali chemaţi să salveze un copil al cărui bunic prefera să-l lege cu lanţul de pat, pentru a fi sigur că nu părăseşte curtea, nu umblă la furat prin vecini şi nu face prostii prin sat.

S-a întâmplat în toamna lui 2015, atunci când lucrătorii Postului de Poliţie Suliţa au fost sesizaţi de asistenţii sociali că un copil de 9 ani (la acea vreme) a fost găsit de vecinii bunicului Gheorghe Ş., la care fusese dat în plasament familial, legat de pat cu un lanţ.

Ancheta declanşată a arătat că bărbatul de 60 de ani, divorţat de bunica nepotului, o avea în grijă şi pe mama lui atunci când l-a primit pe copilul abandonat de mamă. Traiul zilnic şi-l asigurau din munca cu ziua a bărbatului, din creşterea animalelor şi valorificarea produselor din agricultură. Când bunicul era plecat în sat, străbunica de 87 de ani avea grijă de copil, în măsura în care putea supraveghea un băiat în creştere.

Aşa se face că puştiul a devenit mult prea obraznic pentru a mai putea fi stăpânit, începând să fugă de acasă şi să comită mici furturi pentru care nu a putut fi pedepsit din cauza vârstei fragede. Ca să-l potolească, bunicul a decis că cea mai bună soluţie pentru "educarea" copilului ar fi legarea acestuia de pat, tot în grija străbunicii care din când în când îi mai dădea mâncare şi îl supraveghea să-şi facă lecţii. Şi aşa s-a întâmplat din 2014 până în august 2015. De câteva ori, puştiul a reuşit să scape, ori tâind aţa sau funia cu care era legat, astfel că bunicul le-a înlocuit cu un lanţ.

Cu totul întâmplător au aflat vecinii despre soarta copilului, în momentul în care străbunica a făcut un atac vascular în timp ce se afla în grădină şi a fost descoperită abia a doua zi dimineaţă. Cu ocazia sosirii Ambulanţei în vederea transportării bătrânei la spital, vecinii au observat că băiatul era legat în casă, iar bunicul lui nu le-a putut oferi nicio explicaţie coerentă. Ba, după ce cazul a ajuns în studiul poliţiştilor, şi alţi săteni, inclusiv rude, au confirmat practica bunicului de educare a copilului, prin sechestrare.

Băiatul a fost preluat din familie şi internat în Centrul de Primire a Minorului în Regim de Urgenţă, unde i s-a oferit consiliere psiho-socială, în scopul corectării conduitei şi a acomodării la o viaţă normală. Cu ocazia şedinţelor de consiliere, băiatul le-a spus specialiştilor în protecţia copilului că măsura luată de bunic, prin legarea sa de pat, ar fi avut doar scopul de a-l linişti, minimalizând gravitatea gestului şi considerând că un asemenea tratament i se cuvine deoarece a greşit.

Partea ce a atârnat destul de greu în decizia procurorilor de a-l trimite în judecată pe bunic a fost aceea că în timpul în care nu se afla acasă, lăsându-şi nepotul în grija unei bătrâne care abia se descurca cu treburile zilnice, bărbatul consuma băuturi alcoolice şi juca la păcănele la barul din sat.

În prezent, copilul beneficiază de suport de specialitate, în timp ce bunicul aşteaptă să ajungă în faţa judecătorilor pentru a răspunde acuzaţiilor procurorilor de rele tratamente aplicate minorului şi lipsire de libertate în mod ilegal.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Judecătorii îi cer Avocatului Poporului să reclame la CCR legea privind organizarea judiciară

astăzi, 15:38
60

Judecătorii subliniază că actul normativ afectează, conform Comisiei de la Veneția, independența justiției."Recomandările formulate de Comisia de la Veneția nu sunt utile doar legiui...

Modificări în conducerea unei instituţii botoşănene, aprobate de Consiliul Judeţean

astăzi, 12:28
686

Este vorba de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, care pierde funcţia de şef Centru deservire şi transport, iar Serviciul Adopţii şi Postadopţii se transform...

Autoturism răsturnat într-o cultură de floarea soarelui, şoferiţă transportată la spital FOTO

astăzi, 10:27
512

Femeia, aflată la volanul unui autoturism Renault, circula dinspre Suceava spre Botoşani şi, înainte de o curbă la dreapta în zona ieşirii din Huţani, nu reduce viteza de deplasare, ...