Datorie neachitată, evitată cu toate armele judiciare de un fost primar botoşănean

Obligat la plata a 154.822,71 de lei, cu titlu de despăgubiri, la care se adaugă majorări de întârziere, către primăria pe care a condus-o, un fost primar din judeţ cere rejudecarea dosarului.

Datorie neachitată, evitată cu toate armele judiciare de un fost primar botoşănean

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Vorbim despre fostul primar al comunei Unţeni, Dumitru Timişag, condamnat încă de anul trecut la plata de despăgubiri pentru un contract de amenajare de poduri şi podeţe din beton.

De mai bine de un an de zile, Dumitru Timişag face tot felul de demersuri prin care să scape de obligaţia stabilită de instanţă, ultima "mişcare" fiind deschiderea unei acţiuni de revizuire a dosarului, practic de rejudecare. Motivul pentru care a deschis această nouă acţiune este de a dovedi că totuşi, în ciuda constatărilor Curţii de Conturi, la care au achiesat şi judecătorii a două instanţe, a făcut demersuri pentru recuperarea prejudiciului creat Primăriei Unţeni.

Povestea unui contract "cu cântec"

În 2007, Primăria comunei Unţeni a încheiat un contract de lucrări cu o societate de construcţii, ajunsă între timp la faliment, contract ce viza "amenajare poduri şi podeţe din beton armat" şi care avea o valoare de peste 2,5 milioane de lei. Potrivit contractului, societatea urma să finalizeze lucrările în patru luni de la comunicarea ordinului de începere a lucrărilor, cu amendamentul că în funcţie de alocarea resurselor financiare se va analiza situaţia derulării contractului şi se va dispune prin act adiţional modul de derulare a lucrărilor.

De asemenea, tot în contract era specificat şi faptul că "preţul contractului este calculat în lei şi rămâne neschimbat până la finalizarea lucrărilor de execuţie". Numai că din verificarea situaţiilor de lucrări şi a documentelor în baza cărora s-au făcut plăţile către executant, în perioada 2008- 2010 au fost acceptate spre decontare actualizări ale valorii situaţiilor de lucrări, deşi specificaţiile din contract erau contrare.

Curtea de Conturi a sesizat această "eroare" şi i-a pus în vedere lui Dumitru Timişag, la acel moment primar al comunei, că plata actualizărilor valorii de contract este ilegală şi ca atare, trebuie să recupereze sumele plătite în plus. În condiţiile în care decizia Curţii de Conturi data din martie 2011, abia după un an primăria a formulat o acţiune în instanţă împotriva societăţii de construcţii pentru recuperarea sumei de 154.822,71 de lei, însă societatea a intrat în insolvenţă iar cauza aflată pe rolul instanţei a fost suspendată.

La mai bine de trei ani de la decizia Curţii de Conturi, comuna Unţeni a formulat cerere de înscriere la masa credală a societăţii, însă era prea târziu.

Ce se întâmplă acum

Tocmai de aceste demersuri îşi agaţă acum Dumitru Timişag apărarea în noua acţiune deschisă la Tribunalul Botoşani, cerând instanţei să constate că el şi-a făcut de fapt datoria, ca atare suma ce-i este imputată nu ar trebui să fie achitată de el. Asta în condiţiile în care auditorii financiari au ajuns la concluzia că fostul primar Dumitru Timişag nu a urmărit demararea tuturor procedurilor pentru recuperarea debitului iar cererea sa din august 2014 a fost formulată "doar pentru a acoperit lipsa unor demersuri efective de natură a atrage răspunderea sa", după cum arată documentele de la instanţă.

Potrivit legii, primarul, în calitate de ordonator principal de credite, în situaţia în care se constată un prejudiciu adus bugetului local, este obligat să procedeze de îndată la întreprinderea unor măsuri eficace de recuperare a pagubei de la persoanele vinovate. "Or, prin prezenţa acţiune s-a solicitat atragerii răspunderii civile delictuale a pârâtului, care, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, nu a întreprins demersuri eficate în vederea recuperării prejudiciului de 154.822,71 lei impusă prin decizia Curţii de Conturi", arată judecătorul însărcinat cu judecarea cauzei.

În aceste condiţii, Dumitru Timişag a fost obligat la plata de 154.822,71 de lei, cu titlu de despăgubiri, la care se adaugă majorări de întârziere. Când Primăria comunei Unţeni, prin executorul judecătoresc, a început demersurile pentru recuperarea sumei, s-a constatat că Dumitru Timişag nu mai are bunuri pe numele său, toate fiind înstrăinătate rudelor.

Urmează ca Tribunalul Botoşani să ia o decizie în privinţa solicitării fostului primar al comunei Unţeni,.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
128

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
92

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
265

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...