Fost primar dator vândut primăriei pe care a condus-o aproape două mandate
BOTOSANI

Fost primar dator vândut primăriei pe care a condus-o aproape două mandate

Degeaba a încercat să scape de obligaţia de a plăti aproape două miliarde către Primăria pe care a condus-o, instanţa a decis altfel.

Judecători ai Tribunalului Botoşani au respins joi apelul declarat de fostul primar al comunei Unţeni, Dumitru Timişag, la sentinţa Judecătoriei Botoşani prin care era obligat la plata sumei de154.822,71 de lei, cu titlu de despăgubiri, la care se adaugă majorări de întârziere, către Primăria Unţeni.

Cum s-a ajuns la asta? în 2007, Primăria comunei Unţeni a încheiat un contract de lucrări cu o societate de construcţii, ajunsă între timp la faliment, contract ce viza "amenajare poduri şi podeţe din beton armat" şi care avea o valoare de peste 2,5 milioane de lei. Potrivit contractului, societatea urma să finalizeze lucrările în patru luni de la comunicarea ordinului de începere a lucrărilor, cu amendamentul că în funcţie de alocarea resurselor financiare se va analiza situaţia derulării contractului şi se va dispune prin act adiţional modul de derulare a lucrărilor. Important era că "preţul contractului este calculat în lei şi rămâne neschimbat până la finalizarea lucrărilor de execuţie", potrivit contractului.

Numai că din verificarea situaţiilor de lucrări şi a documentelor în baza cărora s-au făcut plăţile către executant, în perioada 2008- 2010 au fost acceptate spre decontare actualizări ale valorii situaţiilor de lucrări, deşi specificaţiile din contract erau contrare. Curtea de Conturi a sesizat această "eroare" şi i-a pus în vedere lui Dumitru Timişag, la acel moment primar al comunei, că plata actualizărilor valorii de contract este ilegală şi ca atare, trebuie să recupereze sumele plătite în plus.

Primăria a aşteptat un an să formuleze acţiune în instanţă împotriva societăţii de construcţii pentru recuperarea sumei de 154.822,71 de lei, însă societatea a intrat în insolvenţă iar cauza aflată pe rolul instanţei a fost suspendată. La mai bine de trei ani de la decizia Curţii de Conturi, comuna Unţeni a formulat cerere de înscriere la masa credală a societăţii, însă era prea târziu. Astfel că suma i s-a imputat fostului primar, instanţele dând decizii tocmai în acest sens.
 
Despre acţiune, Ştiri.Botoşani.Ro a scris pe larg aici:

Fost primar botoşănean, condamnat la plata a peste un miliard şi jumătate de lei vechi!

 

Spune-ne opinia ta