Artificii financiare pe baza unor acte false: 25 de "clienţi" ai unei bănci trimişi în judecată!
BOTOSANI

Timp de trei ani de zile au reuşit să păcălească o bancă să le acorde împrumuri în valoarea de peste şase miliarde de lei vechi, în baza unor adeverinţe de venit false. Acum, însă, toţi 25 se vor încolona la judecată, pentru plata prejudiciului.

Vorbim de un caz mai vechi, aflat în atenţia procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani de mai mulţi ani. S-a întâmplat ca 25 de persoane, majoritatea de etnie romă, să solicite credite de nevoi personale, cu o valoare totală de 507.061,33 de lei şi 29.136,07 euro de la BRD- GSG- Sucursala Iaşi. Nu dintr-odată, ci între 2005- 2008.

Cei 25, femei şi bărbaţi, majoritatea din judeţul Botoşani, prezentau consilierilor bancari adeverinţe de venit şi copii după cărţi de muncă false, în baza cărora accesau creditele bancare. Astfel că au fost trimiși cu toţii în judecată pentru înşelăciune şi fals. "Au profitat însă şi de apetenţa băncii care la momentul respectiv dădea credite fără să facă analize de risc, doar- doar să-şi facă un portofoliu de credite vândute. La momentul respectiv numai dacă nu voiai nu luai credit", spun surse judiciare.

Pe latură penală, 17 dintre ei au fost condamnaţi la pedepse între un an de închisoare cu suspendare până la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Alţi opt au scăpat pentru că până au ajuns la judecată, faptele erau deja prescrise.

Mai interesantă este povestea celui care le elibera aceste adeverinţe de venit şi copii după cărţile de muncă. Dumitru Scripcariu a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani în 2013, într-un dosar pentru înşelăciune şi în altul, disjuns din primul, pentru recuperarea prejudiciului calculat de BRD şi de o societate de recuperări. Mai exact, instanţa l-a obligat pe Scripcariu să achite 695.785, 71 lei şi 7.104,18 euro cu titlul de despăgubiri civile, iar părţii civile S.C. EOS KSI România SRL sumele de 359.952,75 de lei şi 431,38 euro cu acelaşi titlu.

Pe parte penală, Tribunalul Botoşani l-a condamnat pe bărbat la trei ani şi nouă luni de închisoare însemnând "47 de pedepse a câte 3 ani închisoare pentru săvârşirea a 47 de infracţiuni de înşelăciune şi pedeapsa de un an închisoare pentru participaţie improprie la săvârşirea de infracţiuni". Scripcariu a declarat apel, iar magistraţii Curţii de Apel Suceava au desfiinţat sentinţa colegilor botoşăneni, schimbând încadrarea juridică a faptelor din 47 de infracţiuni de înşelăciune în infracţiunea de complicitate la înşelăciune în formă continuată.

Astfel că l-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare (!), cu termen de încercare de patru ani, termen compus din durata pedepsei aplicate la care se adaugă un interval de doi ani.

 

Spune-ne opinia ta