Botoşăneni obligaţi de instanţe să-şi plătească amenzile de circulaţie căpătate în Europa

Greşelile în trafic sunt inerente, fie că le comitem în ţară, fie în străinătate. În străinătate, însă, orice greşeală este vizibilă şi sancţionabilă. Refuzul de a plăti o amendă de circulaţie duce la deschiderea unei acţiuni în instanţă.

Botoşăneni obligaţi de instanţe să-şi plătească amenzile de circulaţie căpătate în Europa

"Admite cererea formulată de Oficiul Federal de Justiţie al Republicii Federale Germania. Dispune punerea în executare a Deciziei nr.... emisă de Prefectul Regional al Districtului Viersen, rămasă definitivă în data de 27 iulie 2017, în ce priveşte sancţiunea pecuniară în valoare totală de 98,50 Euro (70 Euro amendă şi 28,50 Euro cheltuieli judiciare) aplicată intimatului, pentru săvârşirea unei contravenţii rutiere, reprezentând în echivalent lei suma de 445,42 lei, calculată la cursul valutar fixat de BNR la data de 29.06.2016".

Cam aşa sună o sentinţă emisă de Judecătoria Botoşani în cazul unui botoşănean care nu a plătit în termen amenda pentru o contravenţie rutieră comisă pe teritoriul Germaniei.

Un caz similar, o amendă mai mare- instanţa botoşăneană a dispus recunoaşterea unei amenzi în sumă de 309 euro aplicată unui botoşănean, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul depăşind viteza legală, pedeapsă aplicată în Regatul Ţărilor de Jos, ca atare l-a obligat pe acesta la executarea amenzii aplicată de autorităţile olandeze, suma de plată fiind de 1.392,23 lei.

Cea mai mare amendă pe care o are de plătit un botoşănean este de 899,98 Euro aplicată pentru săvârşirea unei contravenţii rutiere, sancţiune dispusă de Judecătoria Westerburg, din Germania. Printre cei 15 botoşăneni care s-au ales cu acţiuni pe rolul instanţelor din judeţ pentru recuperarea unor sancţiuni rutiere se află şi o botoşăneancă, amendată cu suma de 261 de euro, cu un echivalent în lei de 1176,28 lei, pentru o infracţiune rutieră înregistrată în Regatul Olandei.

Procedura este destul de clară. "Amenzile se aplică ori pentru nepurtatul centurii de siguranţă, pentru viteză, sancţiuni care se regăsesc şi în legislaţia românească. Nu eşti oprit în trafic, ci doar înregistrat pe camerele de supraveghere şi primeşti amendă acasă. În cazul în care o plăteşti în termen, nu ai nicio problemă. Dacă refuzi sau dacă întârzii, te trezeşti cu proces în instanţă. Mă refer la autoturisme pentru că în cazul transporturilor mari, amenda se plăteşte pe loc, altfel camionul este indisponibilizat, însă firmele îşi achită debitele fără probleme", povesteşte un botoşănean care a primit procesul verbal de contravenţie acasă, în plic, tradus în limba română.

Ce se întâmplă cu "istoricul" rutier din ţările Uniunii Europene? Nu interferează cu cel din ţară, decât în anumite condiţii.

"Doar faptele la care se aplică şi măsurile complementare de retragere a certificatului de înmatriculare sau reţinut permisul de conducere vor apărea în istoricul din ţară al conducătorului auto", spune Nicoleta Federciuc, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
20

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
52

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
25

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...