Pacient in stare critica, pus in pericol de drumurile proaste si de lipsa unui heliport la Botosani!

Un barbat in varsta de 52 de ani din Saveni, aflat in stare critica, a fost la un spital de specialitate din Iasi cu o ambulanta terestra si asta pentru ca elicopterul SMURD nu a avut unde ateriza. Nici la Botosani, dar nici la Suceava.

Pacient in stare critica, pus in pericol de drumurile proaste si de lipsa unui heliport la Botosani!

 Pe timpul zilei, elicopterul aterizeaza in Poligonul ACR sau la U.M. 01189  

Totul s-a intamplat in noaptea de miercuri spre joi, atunci cand echipajul SMURD de Terapie Intensiva Mobila a fost solicitat sa preia un pacient de la Saveni, aflat in coma, intubat, cu un accident vascular hemoragic, cu inundare ventriculara, iar in astfel de cazuri este recomandat transportul aerian, fiind mai putin traumatizant pentru pacient.

Medicii botosaneni au solicitat interventia de urgenta a elicopterului SMURD de la Iasi si zborul a fost aprobat, insa atunci a aparut problema.

Cum la Botosani nu exista inca un heliport pentru ca aparatul de zbor sa poate ateriza si pe timpul noptii, medicii din judetul Botosani, dar si din judetul Iasi, au decis ca elicopterul sa aterizeze pe aeroportul din Suceava.

Numai ca Aeroportul de la Salcea era inchis la ora la care ar fi trebuit sa aterizeze elicopterul SMURD; intrucat ultimul avion aterizeaza la ora 22.30.

In aceste conditii, pentru ca pacientul necesita transportul de urgenta la Iasi, medicii l-au trimis cu o ambulanta, care a fost insa nevoita sa mearga prin gropile din judet. 

In ultimii ani au fost mai multe voci care au cerut constructia unui heliport la Botosani, dar totul a ramas pana acum la stadiul de vorbe. In urma cu doar cateva luni, seful UPU-SMURD, medicul Petre Radauceanu,  a atras atenția că a crescut numărul de urgențe medicale la nivelul județului Botoșani, iar existența unei zone unde să poată ateriza fără probleme elicopterele ar spori șansele la viață ale celor aflați în suferință.

"Vreau să fac o propunere pentru analiză și eventual pentru aprobare. Având în vedere că fac parte dintr-un sistem medical de urgență aș dori să propun dacă putem înființa în municipiul Botoșani și în municipiul Dorohoi două heliporturi deoarece numărul de urgențe medicale, după cum bine știți, a crescut, iar cu cât pacientul ajunge mai repede într-un centru universitar cu atât șansele cresc. Au fost câteva probleme, din cauza vremii nu au putut ateriza tot timpul la ACR, sau în weekend când este târgul auto, și la unitatea militară din cauza terenului moale au fost probleme. De aceea vă rog să analizați această propunere. Ca sursă de finanțare nu știu dacă nu putem accesa și anumite fonduri europene postaderare",a spus in luna noiembrie medicul Petre Rădăuceanu, care este si consillier judetean. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

EURES: 412 locuri de muncă în Olanda!

astăzi, 12:18
100

Botoșănenii interesați să lucreze pentru angajatorii din Olanda au la dispoziție posturi de operatori la mașini pentru bulbi de flori, la sortare și împachetare bulbi de flori, culegător...

Comunicat - Marius Budăi: "Antreprenorii care au firme vor putea retrage dividendele în fiecare trimestru, nu doar la finalul anului fiscal"

astăzi, 12:11
60

Parlamentarul PSD Marius Budăi, președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a anunțat că Parlamentul a adoptat și a trimis spre promulgare legea care oferă f...

Rezultatele la Evaluarea Națională 2018, publicate marți. Când se pot depune contestațiile

astăzi, 11:26
236

​Primele rezultate la Evaluarea Națională 2018 vor fi publicate marți, până la ora 12.00, rezultatele finale urmând a fi afișate sâmbătă, după soluționarea contestațiilor...