Din toamnă, școala nu va mai fi la fel. Institutul Naţional de Sănătate Publică vrea clase cu 15 elevi și cursuri de 30 de minute

Din toamnă, școala nu va mai fi la fel. Institutul Naţional de Sănătate Publică vrea clase cu 15 elevi și cursuri de 30 de minute

Din toamnă, clasele ar trebui să aibă un efectiv de maximum 10-15 elevi, iar orele de începere a programului trebuie să fie diferite pentru fiecare ciclu. De asemenea, pauzele vor fi majorate la 15-20 de minute fiecare, pentru ca elevii să aibă timp să meargă la toaletă fără să stea prea aproape unul de altul.

În fiecare clasă vor fi cel mult 15 elevi iar fiecare dintre aceștia va avea un spațiu de siguranță de 4 metri pătrați. Același spațiu trebuie rezervat și profesorului.

În plus, fiecare oră de curs ar trebui să dureze cel mult 30 de minute, în condiţiile în care jumătate din elevi învaţă de acasă, online sau aşa se presupune.

Necesitatea de schimbare vine în contextul pandemiei actuale cu noul coronavirus, deşi mai mulţi experţi în Educaţie au reiterat nevoia de clase cu efectiv mai mic de elevi, ore mai scurte şi învăţare online.   

Noile reguli care trebuie aplicate la redeschiderea şcolilor se regăsesc în recomandările oficiale realizate de către Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Printre ele se mai găsesc și alte reguli:

Copiii vor fi distribuiți în clase la începutul anului școlar și nu vor mai putea fi mutați, în nicio împrejurare. Contactul între două grupuri astfel formate va fi evitat.

Nu va fi permisă funcționarea cluburilor școlare sau organizarea de activități, în timpul liber, la care să participe mai mult de 3 copii.

Orele de educație fizică trebuie să fie ultimele din program, pentru ca elevii să plece apoi acasă. La acestea pot fi jucate doar fotbal și baschet în aer liber.

Fotbalul se va juca la o singură poartă, cu echipe de cel mult 5 jucători. Cu excepția portarului, nimeni nu are voie să atingă mingea cu mâna, astfel că repunerile de la margine, de exemplu, se vor face cu piciorul. La baschet, copiii vor avea fiecare mingea proprie și vor arunca la coș pe rând.

Documentul cu regulile a fost publicat de Ministerul Sănătăţii şi trimis în şcoli de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pe 29 mai și poate fi consultat aici: Recomandări INSP

.  Acesta cuprinde măsurile de protecţie care trebuie aplicate „pentru reluarea activităţilor în unităţile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19”.   

Redeschiderea şcolilor va avea loc pe 14 septembrie 2020, conform structurii anului şcolar 2020-2021. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
177

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
263

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
115

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...