CCD: locuri speciale pentru copiii cu cerințe educaționale speciale în licee, școli profesionale și universități

CCD: locuri speciale pentru copiii cu cerințe educaționale speciale în licee, școli profesionale și universități

Consiliul pentru Combaterea Discriminării a luat hotărârea ca elevii cu cerințe educaționale speciale să beneficieze de locuri speciale în licee, școli profesionale și universități, după modelul celor alocate rromilor și copiilor din Republica Moldova.

Înca din iunie 2019 CCD a primit sesizări de la Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa Bistrița ca instituțiile de învățământ să aloce locuri speciale pentru acești copii, motivând necontradicția dintre forma de învățare de pe parcursul școlarității și modul de organizare și conținutul examenelor de admitere.

Ana Dragu care este în același timp și psiholog clinician susține că se întâlnește cu “cazuri de copii cu autism cu abilități dezvoltate diferit: copii geniali la matematică dar care stau foarte prost pe științele umaniste. Copii care sunt foarte buni la IT dar care nu vor putea ajunge niciodată la facultatea de IT pentru că acei copii nu pot da BAC-ul la istorie. Nu vor mai fi obligați, de exemplu, să aibă nota 6 la română la examenul de Evaluare Națională ca să intre la un liceu pe economic sau matematică, dacă el este foarte bun la matematică”.

Solicitarea are ca obiectiv nu atât dezvoltarea abilităților cognitive în rândul copiilor cu cerințe speciale cât facilitarea integrării și a incluziunii sociale în rândul copiilor neurotipici.

Locurile de la licee, școli profesionale și univesități vor fi alocate separat față de numărul total al celorlate locuri și bugetate în plus de către stat.

Ministerul Educației are la dispoziție o lună să dea curs solicitării CCD , motivul principal fiind integrarea copiilor cu cerințe speciale în societate și în câmpul muncii.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
5

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
89

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
72

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...