În cadrul celei de-a II a ediții a proiectului județean ”Singing and Living”, organizată de Seminarul Teologic Liceal Ortodox ” Sf. Gheorghe” Botoșani, în data de 27 februarie s-a desfășurat activitatea „Iubim românește”.
Elevii Seminarului au interpretat melodii românești, au cântat iubirea și au elogiat frumusețile primăverii care se apropie. Astfel, crâmpeie din istoria, tradițiile și evoluția poporului român au fost cuprinse în câteva piese muzicale autentice.
Pornind de la istorie și tradiție, au fost prezentate în două materiale Power Point însemnătatea zilei de 24 februarie, respectiv Dragobete, Baba Dochia precum și termeni din limba greacă care fac referire la iubire: eros, philia, storge, agape.
Termenii prezentați fac referire la diferitele forme de iubire: eros – iubirea fizică, philia – iubirea pentru familie și prieteni, storge – iubirea dependentă, și agape – reprezentând iubirea pură.
“Ne-au încântat cu piese despre iubire elevele Andreea Doroftei, Andreea Luminița Liță și Morariu Lorena acompaniate de invitații speciali Teo Humă (Chitară), student al Facultății de Muzică „George Enescu” Iași, Marius Podaru (Vioară) elev al Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani și coordonatorul întregii activități prof. Cezar Grădinaru (pian). Piesele interpretate în cadrul activității sunt piese consacrate din repertoriul românesc: „Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii”, „Te iubesc” și „Of, inimioară”, a explicat Pr. Prof. Daniel Dascălu, directorul unității de învățământ.
Activitatea s-a încheiat cu un cuvânt din partea pr. prof. Daniel Dascălu, directorul Seminarului, adresat tinerilor prezenți la activitate, în care a vorbit despre iubirea de Dumnezeu și iubirea de sine, de aproape, în contextul acestei lumi plină de senzual și senzațional, văduvită de emoția autentică și educată în spiritul tradițiilor naționale și religioase românești.