Profesor botoșănean, despre naveta elevilor: "Se va ajunge la un blocaj!"

Părinți care nu vor avea bani să își mai trimită copiii la școală și transportatori care vor refuza să mai elibereze abonamente! La asta se va ajunge, în opinia unui lider sindical din educația botoșăneană, odată cu introducerea tarifului maximal pentru abonamentele emise de transportatori. 

Profesor botoșănean, despre naveta elevilor: "Se va ajunge la un blocaj!"

   Foto: obiectivbr.ro

Noile reglementări ce privesc sumele decontate pentru naveta elevilor vor aduce blocaje și nu vor rezolva câtuși de puțin problema abandonului școlar, este de părere Liviu Axinte, președinte Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI) Botoșani.

Introducerea unui tarif maximal al prețului abonamentului pentru transportatori este o soluție neviabilă, în opinia liderului LSI, întrucât aceștia nu vor avea cu ce să își acopere cheltuielile, și vor refuza să mai elibereze abonamente, mai ales că se prevede că dacă depășesc tarifele stabilite comit o infracțiune.

"Prin această Ordonanță și prin Hotărârea de Guvern care aprobă metodologia Guvernul, prin Ministerul Educației, vrea să impună transportatorilor prețul cu care să facă el transportul. Eu nu văd cum să îl oblig eu pe un transportator să emită abonamente la prețul maxim care nu îi acoperă cheltuielile. Dacă nu vinde, cum îl oblig eu? Va da doar bilete. Această ordonanță nu dă voie să se deconteze bilete. Ce se va întâmpla de acum înainte? Eu cred că soluția e neviabilă și vom vedea în timp că ea nu poate fi pusă în aplicare, așa cred eu. De altfel, Guvernul a stabilit ca abia la anul să se analizeze și să se facă corecțiile, să se vadă ce se va întâmpla cu nivelul acesta maximal, cum se va deconta, și să se facă eventualele corecții. Nu se poate deconta la cost unic în țară. Am ajuns la o chestie la care va fi din nou blocaj", a delarat Liviu Axinte.

Potrivit MENCS, tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor pot varia de la 10 lei (fara TVA) pentru distanta minima de 3 kilometri la 174 de lei (fara TVA) pentru distanta maxima de 50 de kilometri. Abonamentul se emite si deconteaza pe distanta dintre localitatea de domiciliu a elevului si localitatea in care se afla unitatea de invatamant.

La ora actuală, spre exemplu, pentru o distanță de 30 de km, la nivelul județului Botoșani valoarea unui abonament pentru elevi ajunge și la 200 de lei. 

În urmă cu câteva zile, mai mulți transportatori din județ au avut o întâlnire cu prefectul și au înaintat și un memoriu, manifestându-și nemulțumirea vizavi de tarifele impuse pentru naveta elevilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Fără bonusuri financiare pentru cei din conducerea unei societăți subordonată Consiliului Local

Vineri, 19 Ianuarie 2018
207

Membrii Consiliului de Administrație de la societatea Urban Serv nu se vor bucura anul acesta de bonusul financiar pe care l-au încasat în anii anteriori, pe lângă indemnizație.&n...

Posturi de şefi desfiinţate la Urban Serv!

Vineri, 19 Ianuarie 2018
502

Potrivit directorului Urban Serv, Simion Drelciuc, în noua organigramă nu se mai regăsesc 25 de posturi, dintre care şase sunt de conducere. Majoritatea persoanelor care ocupau aceste posturi...

Patinoar pe trotuare! Reproşuri la adresa societăţii Urban Serv – FOTO

Vineri, 19 Ianuarie 2018
330

Oamenii au sesizat situaţia pe adresa redacţiei Stiri.Botosani.ro şi spun că mai multe persoane au căzut după ce au alunecat pe gheaţa de pe trotuare şi susţin că nu este normal să fie o as...