Profesor botoșănean, despre naveta elevilor: "Se va ajunge la un blocaj!"

Părinți care nu vor avea bani să își mai trimită copiii la școală și transportatori care vor refuza să mai elibereze abonamente! La asta se va ajunge, în opinia unui lider sindical din educația botoșăneană, odată cu introducerea tarifului maximal pentru abonamentele emise de transportatori. 

Profesor botoșănean, despre naveta elevilor: "Se va ajunge la un blocaj!"

   Foto: obiectivbr.ro

Noile reglementări ce privesc sumele decontate pentru naveta elevilor vor aduce blocaje și nu vor rezolva câtuși de puțin problema abandonului școlar, este de părere Liviu Axinte, președinte Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI) Botoșani.

Introducerea unui tarif maximal al prețului abonamentului pentru transportatori este o soluție neviabilă, în opinia liderului LSI, întrucât aceștia nu vor avea cu ce să își acopere cheltuielile, și vor refuza să mai elibereze abonamente, mai ales că se prevede că dacă depășesc tarifele stabilite comit o infracțiune.

"Prin această Ordonanță și prin Hotărârea de Guvern care aprobă metodologia Guvernul, prin Ministerul Educației, vrea să impună transportatorilor prețul cu care să facă el transportul. Eu nu văd cum să îl oblig eu pe un transportator să emită abonamente la prețul maxim care nu îi acoperă cheltuielile. Dacă nu vinde, cum îl oblig eu? Va da doar bilete. Această ordonanță nu dă voie să se deconteze bilete. Ce se va întâmpla de acum înainte? Eu cred că soluția e neviabilă și vom vedea în timp că ea nu poate fi pusă în aplicare, așa cred eu. De altfel, Guvernul a stabilit ca abia la anul să se analizeze și să se facă corecțiile, să se vadă ce se va întâmpla cu nivelul acesta maximal, cum se va deconta, și să se facă eventualele corecții. Nu se poate deconta la cost unic în țară. Am ajuns la o chestie la care va fi din nou blocaj", a delarat Liviu Axinte.

Potrivit MENCS, tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor pot varia de la 10 lei (fara TVA) pentru distanta minima de 3 kilometri la 174 de lei (fara TVA) pentru distanta maxima de 50 de kilometri. Abonamentul se emite si deconteaza pe distanta dintre localitatea de domiciliu a elevului si localitatea in care se afla unitatea de invatamant.

La ora actuală, spre exemplu, pentru o distanță de 30 de km, la nivelul județului Botoșani valoarea unui abonament pentru elevi ajunge și la 200 de lei. 

În urmă cu câteva zile, mai mulți transportatori din județ au avut o întâlnire cu prefectul și au înaintat și un memoriu, manifestându-și nemulțumirea vizavi de tarifele impuse pentru naveta elevilor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Claudia Luca

Victimele accidentelor rutiere, comemorate la Botoşani. “Nu trece dincolo, alege viaţa!” FOTO

astăzi, 10:59
1005

Şi în acest an, la Botoşani, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean au marcat Ziua comemorăii victimelor accidentelor rutiere.Poliţiştii rutieri au împărţit plian...

Vezi cuantumul taxelor, pentru anul 2018, datorate bugetului judeţean!

Sâmbătă, 18 Noiembrie 2017
920

Taxele locale datorate de persoanele fizice şi persoanele juridice bugetului judeţului, pentru anul 2018, vor fi aprobate de consilierii judeţeni în şedinţa ordinară de săptămâna v...

Peste 200 de copii născuţi prematur, în 2017, la Maternitatea Botoşani. “Au fost şi copii sub 1.000 de grame”

Vineri, 17 Noiembrie 2017
1677

Numărul copiilor care se nasc prematur, la Botoşani, se păstrează constant de la un an la altul. Potrivit medicului Carmen Zaboloteanu, şeful Secţiei Neonatologie de la Secţia de Obstetrică ş...