Hățișul gospodăresc, între haos și revoluție. Ce spun experții

Hățișul gospodăresc, între haos și revoluție. Ce spun experții

   FOTO: newmoney.ro

Revoluția fiscală propusă de Finanțe ar putea crea un haos atât în finanțele gospodăriilor, cât și în cele ale statului, în condițiile în care este incert în acest moment care sunt beneficiile noului sis­tem de impozitare a veniturilor anali­zat de Guvern.

După ce în presă au apărut tot mai multe informații legate de o regândire a impozitului pe venit, Ministerul Finanțelor a pu­blicat, într-un gest prea rar de transpa­rență, documentul de lucru. „Un nou concept de administrare a impozitului pe venit, prin globalizare, este în analiza unui grup de experți“, se arată în mesajul transmis de Finanțe.

Proiectul a ridicat însă și mai multe semne de întrebare în rândul experților, care nu înțeleg care este obiectivul schim­bărilor, cine câștigă de pe urma lor și cum anume are de gând Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) să implementeze noul sistem, unul extrem de complicat și de birocratic.

MULTE ÎNTREBĂRI, PUȚINE RĂSPUN­SURI. Întâi, câteva explicații. Dacă pro­iectul devine lege, impozitul pe venit de 16%, așa-numita cotă unică, va fi înlocuit din 2018 cu impozitul pe venitul gospodă­riei. Toate veniturile unei familii urmează să fie adunate (de la salarii la chirii sau dividende), iar din total se vor putea deduce anumite cheltuieli (educa­ția copii­lor, asigurările private de sănă­tate, abonamentele la sală). Diferența va fi impozitată cu 10% pentru cei cu venituri lunare de peste 2.000 de lei. Cei sub acest prag vor scăpa de impozit.

Evident, se va ține cont și de nu­mă­rul de membri din gospodăria fiscală (din care pot face parte membri cu adrese diferite în buletin), iar dacă veniturile sunt mai mici decât cheltuielile, familia care are în întreținere copii minori va primi „sprijin financiar în sumă de 1.600 de lei pe an pentru fiecare copil“.

„Nu am văzut o explicație logică, arti­culată, în care să se spună care este obiectivul inițiativei. Care este scopul modi­ficării de filosofie?“, este nelămurirea lui Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal. De altfel, la multe dintre întrebările NewMoney, comentariile și răspunsurile experților s-au conturat tot sub forma unor întrebări, fie ele și retorice.

Impozitarea gospodăriilor ar fi fost inspirată din modelul american. Paradoxul este că, în timp ce Finanțele își do­resc o preluare a acestuia, americanii discută de trecerea la cota unică. De mai bine de un deceniu, bătălia se duce pe scena politică, în condițiile în care calculele economiștilor sunt clare. „Dacă în America a reieșit că ar fi mai bine pentru majoritatea contribuabililor și pentru stat, noi de ce să ne întoarcem la un sistem care presupune foarte multă birocrație, foarte multă muncă și care, la sfârșit, după părerea mea, nu are un câștigător?“, se întreabă – cum altfel decât retoric? – și Gabriel Sincu, director executiv al departamentului de asistență fiscală și juridică în cadrul E&Y. Sursa: newmoney.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...