Salariile mai mici de 2000 de lei nu vor fi impozitate!

Salariile mai mici de 2000 de lei nu vor fi impozitate!

Potrivit datelor oficiale, masurate de Institutul National de Statistica, avem circa 2,34 de milioane de romani care iau lunar sub 2000 de lei si care ar urma sa fie scutiti de impozit.

La un salariu brut de 2000 de lei, totalul taxelor incasate de stat se ridica la 1020 de lei (225.5 euro). Daca inmultim acest numar cu cel al salariatilor, Statul renunta (strict matematic, pentru ca banii aceia raman in economie, regasindu-se in alte parti) la circa 2,4 miliarde lei lei, sau la 528,8 milioane de euro. In realitate, o crestere a veniturilor nete va avea ca efect fie o crestere a economisirii, fie a consumului, in acest caz incasarile mai mari ale comerciantilor ducand de asemenea si la venituri la buget mai mari din taxarea consumului.

In total, avem 1,71 milioane de romani cu salarii sub 1500 de lei, alti 630.000 fiind platiti cu lefuri cuprinse intre 1500 si 2000 de lei. Asta inseamna aproape 60% din totalul salariatilor din Romania.

De mentionat ca, pentru a plati un salariu net de 1435 lei (2000 de lei brut), angajatorul cheltuie 2.455 lei.

Iata mai jos structura cheltuielilor angajatului si a angajatorului:


Revenind la salariile mai mici de 2000 de lei, angajatul va ramane in mana cu 565 de lei in plus lunar, bani pe care fie ii va pune deoarte, ducand la o crestere la nivel agregat a economisirii, fie isi va mari confortul personal, cheltuind mai mult pe lucruri pe care pana atunci nu si le permitea ori facand mici investitii. In oricare dintre variante, la bugetul consolidat se vor intoarce (chiar daca in cantitate infima) o parte din bani ca urmare de pilda a taxarii consumului suplimentar.

Ceea ce intentioneaza MFP cu aceasta schimbare a filosofie in materia impozitelor aduce cu o mini-revolutie fiscala. Cresterea veniturilor salariale ale bugetarilor (greu de incurajat din punct de vedere al sustenabilitatii, avand in vedere "saltul" cresterii), alaturi de viitoarea revolutie a impunerii fiscale vor pune presiune si pe salariile din mediul privat, deja existand zone in care migratia angajatilor din privat catre sectorul bugetar fiind consistenta.

"Nu ne propunem sa punem biruri, ci sa impozitam totul. Daca vom scoate doar 2% din economia subterana vom avea cele 16 miliaarde pentru majorarile de salarii si pensii", spune Olguta Vasilescu. Drept este ca in ultimii 25 de ani, asemenea intentii nu au dat rezultatele scontate, iar momentul ales pentru a face aceasta revolutie in fiscalitate nu este cel mai potrivit, tinand cont ca ne aflam intr-un foarte delicat echilibru din punct de vedere al angajamentelor asumate public (deficitul Bugetului, de cel mult 3%, ar putea fi consistent depasit, potrivit avertismentelor CE, FMI, Consiliul Fiscal s.a.)

Sursa: Hotnews.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...