Steliana Băltuță a primit titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Flămânzi - VIDEO

Steliana Băltuță a primit titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Flămânzi - VIDEO

Pentru întreaga activitate pusă în slujba păstrării tradițiilor, originalității și identității naționale, în an Centenar, la Zi Națională, Steliana Băltuță a fost distinsă cu Titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Flămânzi. 

O viață dedicată etnologiei! A organizat sute de expoziții, care au fost admirate anual de către 4500 de persoane din țară și străinătate. A contribuit la organizarea Casei Memoriale "Patriarh Teoctist" din satul Tocileni, comuna Stăuceni. "Pasiunea pentru artă și tradițiile populare au făcut-o pe Steliana Băltuță să bată județul în lung și în lat în căutarea obiectelor etnografice reprezentative care să recompună lumea satului botoșănean din sec. XIX. Costume populare, ceramică, obiecte de uz casnic, accesorii pentru obiceiurile de iarnă au devenit rând pe rând obiecte de patrimoniu și și-au găsit locul în Muzeul de Etnografie. Chiar dacă s-a pensionat, pasiunea și consecvența, care i-au fost mereu îndrumători în profesie, au determinat-o să continue cercetarea și studiile privind etnografia", a rostit la ceremonia de decernare a titlului prof. Rodica Abăcioaei, consilier județean. 

Îmbrăcată într-un frumos costum popular și cu tricolorul la gât, Steliana Băltuță a mulțumit organizatorilor și administrației locale pentru titlul acordat. 

"Mulțumesc pentru cuvintele frumoase doamnei profesor și consilier județean Rodica Abăcioaei, mulțumesc domnului primar Dan Oloeriu și întregii administrații a Primăriei, cu care am colaborat, și Consiliului Local pentru acordarea acestui titlu. Sigur că Dumnezeu hotărăște unde te naști, unde îți sunt rădăcinile și, de asemenea, unde te formezi și unde îți desfășori cariera. Rădăcinile mele sunt aici, aici îmi sunt strămoșii pe care tot i-am pomenit, îmi sunt rudele. Sunt atât de emoționată pentru acest moment! Ceea ce noi clădim nu clădim pentru noi, ci pentru generațiile care vin, generațiile care vor prelua ștafeta. Felicitări pentru acest moment organizat de Primărie. Aici, în această așezare, îmi sunt rădăcinile și revin cu mare bucurie. Suntem în an Centenar, vă urez la Mulți ani, urez României La mulți ani!", a spus Steliana Băltuță.

Steliana Băltuță s-a născut pe 30 august 1952, în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Botoșani. A urmat în sat cursurile școlii gimnaziale, iar la vârsta de 12 ani devine elevă a Liceului de Muzică și Arte Plastice din Iași. În anul 1975 a absolvit Facultatea de Învățământ Pedagogic, secția Arte Plastice, din cadrul Universităţii  "Alexandru Ioan Cuza" Iași. A activat ca profesor la şcoala cu clasele I-X din localitatea Coşula, județul Botoşani, însă nu pentru multă vreme. În anul 1979 avea să revină în amfiteatrul universitar, pentru a urma cursurile Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", Bucureşti, la specializarea muzeologie. Peste patru ani (1983) o regăsim din nou în Botoșani, ca muzeograf şi, mai târziu, șef Secţie Etnografie la Muzeul Judeţean Botoşani.

Steliana Băltuță nu este doar un om care și-a făcut meseria conștiincios, ci este specialistul care a știut să treacă dincolo de cele opt ore zilnice obligatorii, care a înțeles că din dărnicia faptelor sale se vor naște mai târziu alți oameni pasionați care să vadă frumosul și specificul tradițiilor noastre peste încă un deceniu, peste încă vreun veac. Fără aceste mărturii, greu de crezut că generațiile viitoare vor ști de unde vin și încotro să se îndrepte. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Niculina, sufletul orașului meu

Marţi, 23 Aprilie 2024
2429

Cam pe la 7-8 pe seară, de ani buni, Niculina iese din casă. Vara în culori deschise, rochii cu volănașe garnisite uneori cu mărgele simple, pe care le poartă pitite într-o copilăro...

Regizorul Cristian Pascariu, înainte de lansarea filmului ”Nasty” la Botoșani: ”Îl veți vedea pe Ilie într-o ipostază necenzurată, într-o ipostază sinceră” (Foto, Video)

Joi, 18 Aprilie 2024
751

Filmul ”Nasty” va avea premiera de gală la Cinema Unirea Botoșani sâmbătă, 20 aprilie, de la 19:00, publicul având prilejul de a se întâlni și cu echipa care a...

Anamaria Chelaru: ”Noi, păpușarii, suntem făcuți să lucrăm între călugărie și armată!” (Foto, Video)

Marţi, 16 Aprilie 2024
1218

Când am căutat-o și i-am propus acest interviu, am întrebat-o direct: Cum este Anamaria Chelaru în afara scenei? A răspuns dintr-o suflare, cu vocea clară și îndelung form...