Dublă lansare de carte la 100 de ani de România Mare

Dublă lansare de carte la 100 de ani de România Mare

Cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, la Casa de Cultură "Theodor Balș" din Darabani a avut loc, de 1 Decembrie, lansarea cărții Biserica Botoșăneană și Marea Unire, a preotului originar din Darabani, Ioan Iordachi, dar și a volumului Monografia laconică a localității Darabani, autor prof. Octav Teioșanu. 

Pr. protopop Costică Pînzariu i-a făcut o prezentare preotului Parohiei ”Ziua Crucii din Botoșani, numindu-l pe Ioan Iordachi ”unul dintre preoții de seamă ai județului nostru, un slujitor important al Bisericii noastre”. 

”Este ca o minune pentru mine, la 100 de ani să fiu în orașul meu natal… Este o bucurie să mă aflu aici… Vin să vă aduc o poveste frumoasă, o poveste despre bunicii și străbunicii dvs., care acum 100 de ani, în cel mai important moment al istoriei românilor, au fost eroi și martiri”, a spus pr. Iordachi, care le-a vorbit dărăbănenilor despre personalitățile care au contribuit la făurirea Marii Uniri, precizând că 96 de soldați din Darabani au murit pe front, 55 din Bajura și 45 din Teioasa s-au jertfit în Primul Război Mondial, menționându-i pe cpt. Constantin Hadârcă, lct. Ioan Duzinschi și soldatul Gheorghe Vornicescu. 

”Războiul i-a unit pe români în necazuri, i-a unit în bucurie…Unirea se săvârșește zi de zi”, a conchis pr. Ioan Iordachi, care a mulțumit unor ”dărăbăneni ai Centenarului sufletului său”: familiei sale, înv. Elena Aioanei, profesorilor Ghinea și Huțanu. 

A doua carte prezentată dărăbănenilor de poetul Victor Teișanu, istoricul Dumitru Haha și preotul Pînzariu a fost Monografia laconică a localității Darabani, ”o carte capitală pentru localitate”, așa cum a caracterizat-o amfitrionul manifestării, Ionel David.

”Este o lucrare cuprinzătoare de aproape 400 de pagini. Practic se compune din opt capitole, toate bine documentate, și uneori chiar pline de patos… Oricine ar dori să cunoască Darabaniul, cu trecutul și prezentul său, poate apela cu încredere la această monografie… Îl felicit pe Octav și doresc cărții sale un destin pe măsura efortului de creație al autorului”, a spus Victor Teișanu.

Cei prezenți au avut posibilitatea să cumpere cele două volume, pe care autorii au acordat autografe. 

Darabaneni.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani : „Lumina Sfântă să vă călăuzească pretutindeni, cu liniște și pace în suflet!”

astăzi, 13:09

Să întâmpinăm cu bucurie Sărbătoarea Paștelui și să împărtășim împreună taina Învierii Mântuitorului!Lumina Sfântă să vă călăuzească pret...

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
58

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...

Incendiu în balconul unui apartament din Botoșani, proprietara a suferit un atac de panică! (Foto)

astăzi, 11:32
280

Deși era acasă, proprietara nu  și-a dat seama ca ard lucrurile din balcon. Un vecin a observat ca iese fum și a sunat la 112 după ajutor.La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detaș...