România 100 - 25 martie 2018: Botoșănenii, așteptați la Marea Adunare Centenară de la Chișinău!

România 100 - 25 martie 2018: Botoșănenii, așteptați la Marea Adunare Centenară de la Chișinău!

În curand se vor împlini 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. După peste 100 de ani de stăpânire rusească, în urma revoluției bolșevice din Rusia din octombrie 1917, Basarabia și-a proclamat mai intâi autonomia și apoi independența față de Rusia, la 24 Ianuarie 1918. Chemată in ajutor, Armata Regală Română a izgonit peste Nistru toate trupele ruse bolșevice, eliberând tot teritoriul basarabean.

Pe 27 Martie 1918, Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei, devenind astfel prima provincie istorică românească ce s-a reunit cu Țara acum 100 de ani. Gestul firesc al Basarabiei a fost urmat de Bucovina (la 15 Noiembrie) si de Transilvania (la 1 Decembrie), ducând astfel la crearea României Mari.

Anul acesta, pe data de 25 Martie, în piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, începând cu ora 12, organizațiile unioniste din România și Republica Moldova, grupate în Alianța pentru Centenar, vor organiza o manifestație pentru aniversarea Unirii de acum 100 de ani, și pentru a exprima dorința și speranța românilor de a vedea cât mai curând reunificarea celor două state românești, așa cum este firesc.

Toti cei care nutresc sentimente unioniste si vor sa sarbatoreasca impreuna Centenarul Unirii sunt asteptati pe 25 Martie la Chisinau, transmite Neamunit pe pagina de Facebook

Apelul a fost făcut și la Botoșani, de către George Simion, liderul Platformei Unioniste Actiunea 2012, cu prilejul lansării volumului Blocați în labirint.

"Putem să îi lăsăm, să îi abanonăm din lașitate, cum am mai făcut-o. Dar nu am făcut-o noi, ca oameni, au făcut-o conducătorii slabi pe care i-am avut și pe care îi avem în continuare. Lasă să ceară ei Unirea, auzim", rostea George Simion la Botoșani, pe data de 11 martie. Dar să nu uităm că au existat oameni, ca Doina și Ion Aldea Teodorovici și Grigore Vieru, care și-au sacrificat propria viață în numele acestui ideal. 

Pe 25 martie 2018, botoșănenii sunt așteptați la Chișinău. "Pe 25 martie, împreună, o să scriem istorie. Marea Adunare Centenară de la Chișinău. Piața Marii Adunări Naționale va fi plină după foarte mult timp. Eu îmi fac datoria mea de vrâncean, să vă faceți datoria de botoșăneni, să ne facem toți datoria de buni români". 


Pe 25 martie, inima românismului va bate la Chișinău

Deputatul Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat la tribuna Camerei Deputaților o Declarație politică prin care a adresat o invitație de participare la „Marșul Reîntregirii” care se va desfășura la Chișinău duminică, 25 martie.

„Distinși colegi, declarația mea politică de astăzi este o invitație la un eveniment care va marca inevitabil acest an al Centenarului, în care marcăm cei 100 de ani de la Marea Unire.

Pe 25 martie 2018, la Chișinău, în capitala celui de-al doilea stat românesc zeci de mii de persoane vor ieși în stradă pentru a marca, pe de o parte, cei 100 de ani de la momentul istoric în care Sfatul Țării de la Chișinău a votat ca Basarabia să revină la Patria mamă România, iar, pe de altă parte, să ceară Reîntregirea. Să ceară un lucru absolut firesc. Pentru că națiunea română rămâne în continuare singura care suportă și trăiește, din păcate, consecințele unui pact criminal semnat de Ribbentrop și Molotov.

Pe 25 martie, îmi doresc ca reprezentanți ai Parlamentului României, ai Guvernului României și ai Președinției Române să fie prezenți la acest eveniment care, dincolo deorice, își dorește să dea semnale foarte clare către București, către Washington, către Bruxelles și chiar către Moscova că românii din Republica Moldova, românii din România, românii din diaspora își doresc Reunirea. (...)

Tocmai de aceea, este foarte important ca pe 25 martie, ziua în care inima românismului va bate la Chișinău, să fim prezenți în stradă, să fim prezenți în Piața Marii Adunări Naționale, pentru ca împreună să ne asumăm acest Proiect de țară, al treilea după integrarea în NATO și în Uniunea Europeană și să continuăm ceea ce unii încearcă să o facă pe palierul asociativ: să combinăm aceste eforturi și să ne asumăm acest obiectiv de țară”.


Știri.Botoșani.Ro va prezenta în fiecare zi, până pe 27 martie 2018, opinii, mărturii, date istorice menite să vină în întâmpinarea unui moment important din destinul poporului român: 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. ​

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Procurorii Anticorupție au plecat la Suceava cu tot cu directoarea de la Mavromati! (Foto, Video)

astăzi, 12:30
1

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție au ieșit însoțiți de Monica Adăscăliței, actualul manager al Spitalului Mavromati.Monica Adăscăliței a urcat în mașina Jandarmerie...

Actorii botoșăneni care au călcat pe covorul roșu de la Cannes revin în Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:55
73

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani, împreună cu Uniunea Armenilor din România - sucursala Botoșani, invită publicul pe 24 martie, la ora 12.30, în Sala “Eminescu&rd...

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
124

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...