Moastele Sfantului Apostol Andrei la Botosani - "Despre romani va trebui sa se vorbeasca pana la sfarsitul veacurilor", spune parintele protopop Leonte!

Moastele Sfantului Apostol Andrei la Botosani - "Despre romani va trebui sa se vorbeasca pana la sfarsitul veacurilor", spune parintele protopop Leonte!
Sambata, la Biserica Vovidenia din Botosani a fost adusa de la Manastirea Pestera Sfantului Andrei, din judetul Constanta, racla cu parti ale moastelor Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul romanilor. Sfintele Moaste au fost intampinate de un sobor de preoti, in frunte cu parintele protopop Lucian Leonte si preotul paroh Partenie Apostoaie.

Sute de credinciosi au indurat frigul de afara pentru a se inchina la racla cu sfintele moaste, dar nu inainte de a asculta cuvantul de invatatura oferit de parintele protopop Lucian Leonte, care a vorbit despre rolul de mijlocitor al Sfantului Apostol Andrei pentru toate nevointele credinciosilor, dar si despre sentimentul de demnitate, de adanca spiritualitate nationala care trebuie sa fie in inima fiecarui crestin.

"Dumnezeu a randuit sa primim astazi, la Biserica Vovidenia din Botosani, parti din sfintele moaste ale Sfantului Apostol Andrei.  Si odata cu ele si Sfantul este aici, cu sufletul sau si cu Harul si puterea sa rugatoare catre Dumnezeu. Sfintele moaste nu calatoresc niciodata singure, ele vin cu cel din al carui trup au facut parte si vin cu Harul lui Dumnezeu. De aceea atrag credinciosii, ne atrag pe noi spre venerare si inchinare. Exista o prezenta tainica, aceea a sfantului, care curge, care vine in intampinarea credinciosilor.  Si acesta este un caz special. Pentru ca este vorba despre Sfantul Apostol Andrei, Apostolul romanilor!", a spus parintele protopop Lucian Leonte.

Parintele protopop le-a vorbit credinciosilor despre importanta faptului ca anul acesta, pentru prima data in Romania, ziua Sfantului Andrei este recunoscuta ca zi nationala, zi care se afla inaintea unei alte mari sarbatori, cea de 1 Decembrie, ziua nationala a Romaniei.

"In acest an sarbatorim pentru prima data oficial ziua Sfantului Apostol Andrei ca zi nationala. Nu intamplator sunt aceste zile una langa alta, nu intamplator Biserica a insistat ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie recunoscuta ca zi nationala. Pentru ca nimic nu ne uneste mai mult decat valorile spirituale, credinta noastra. Pentru ca avem un singur Dumnezeu si o singura credinta. In rest, fiecare cu ale lui. Suntem impartiti, imprastiati si dezbinati. Dar in credinta avem aceasta unitate tainica, launtrica si ne adunam oriunde ar fi sub aripile credintei si ale bisericii. Sfantul Apostol Andrei, martorul poate cel dintai al lui Hristos venit aici, pe pamant romanesc. Nu e lipsit de importanta. El ne-a dat identitate spirituala, el ne-a definit, aducand aici credinta, sfintind aici preoti, episcopi, diaconi. Ne-a adus marele dar al lui Dumnezeu, ne-a definit ca neam, am devenit crestini. El are rolul de a ne readuce aminte identitatea noastra spirituala si sa ne invete sa punem pret pe ea", a spus parintele protopop.

Totodata, a spus parintele protopop, demnitatea, identitatea nationala nu trebuie sa fie folosite ca material electoral si, ce este mai important, tara si poporul sa isi pastreze suveranitatea si integritatea.

"Ne rugam la Sfintele sale Moaste, evident ca venim fiecare cu problemele noastre din casa, din familie, si e bine sa le spunem pe toate Sfantului, dar sa avem si sentimentul demnitatii nationale. Sfantul Apostol Andrei ne da aceasta demnitate pe care speram sa o respecte si cei puternici ai tarii. Sa ramanem cu tara si poporul acesta in suveranitate si integritate, sfanta jertfa, pentru care au curs rauri de sange in istoria noastra. Nu ne-am bucura acum sa fie folosite ca material electoral. Nu asta ne intereseaza, ci ca nimeni sa nu atenteze la aceste sfinte valori. Nimeni sa nu incerce sa ne dezbine tara, sa ne ia libertatea si suveranitatea ei. Pentru ca un Apostol a sfintit aceasta demnitate, fara de care putem fi usor despartiti. Daca avem puterea spirituala a credintei, nimeni nu ne va putea desparti. Se stie ca Hristos sfinteste natiunile. Si fiecare natiune are rolul sau in istorie. Despre romani va trebui sa se vorbeasca pana la sfarsitul veacurilor. Cand ne inchinam sfintelor moaste sa gandim cu acest sentiment definitoriu al natiunii noastre. Sa simtim unitatea pe care ne-o dau sfintii", a incheiat parintele protopop Leonte.







Preotul paroh Partenie Apostoaie a invitat credinciosii sa se inchine la sfintele moaste cu rabdare si cu dragoste. "Multumin IPS Teofan si IPS Teodosie pentru ca au dat binecuvantare ca Ocrotitorul Romaniei, Sfantul Apostol Andrei, de acolo, de la Manastirea Pesterea Sfantului Apostol Andrei, sa vina la Botosani. Se face o legatura, asadar, intre locul unde Sfantul Apostol Andrei a predicat si a botezat cu noi, botosanenii. De asemenea, ne leaga generatia de astazi de toti mosii si sfintii si preasfintii nostri stramosi. De aceea, intr-un gand, cu un cuget si cu dragoste sa marturisim credinta cea sfanta pe care am primit-o de la Mantuitorul Hristos prin cel intai chemat la apostolie. De asemenea, sa reactualizeze, sa aprinda in noi darul botezului pe care l-am primit. Prezenta Sfantului Apostol Andrei ne aduce aminte ca am fost botezati fiecare in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh si in orice clipa a vietii sa ne aducem aminte de aceste daruri pe care le-am primit si sa fim responsabili de darurile si de cultivarea lor. Speram ca Sfantul sa mijloceasca pentru noi, crestinii, pentru cei care urmam cu dragoste credinta. Toate ce le vom savarsi trebuie savarsite cu multa dragoste, multa credinta, multa rabdare, cu acea ospitalitate sufleteasca a fiecaruia dintre noi. Sa ii primim pe sfintii lui Dumnezeu, sa avem credinta, ca si sfintii sa marturiseasca pentru noi in viata de aici si in viata de dincolo in fata Mantuitorului Hristos", a spus parintele Partenie Apostoaie.

Dupa primirea sfintelor moaste ale Sfantului Apostol Andrei, a urmat oficierea Sfantului Maslu cu 7 preoti.

Sarbatoarea continua duminica, de la ora 17.00 avand loc o procesiune pe strazile din jurul Bisericii Vovidenia, cu moastele Sfantului Apostol Andrei, si se sfarseste pe 22 noiembrie.









Duminica, 18 noiembrie:

- Ora 08:00 – Slujba Utreniei;
- Ora 10:00 – Sfanta Liturghie;
- Ora 17:00 – Procesiune pe strazile din jurul bisericii cu moastele Sfantului Apostol Andrei;
- Ora 17:30 – Taina Sfantului Maslu cu 7 preoti;

Luni, 19 noiembrie:

- Ora 08:00 – Sfanta Liturghie;
- Ora 17:00 – Taina Sfantului Maslu cu 7 preoti;

Marti, 20 noiembrie:

- Ora 08:00 – Sfanta Liturghie;
- Ora 17:00 – Vecernia si Litia in cinstea hramului bisericii;

Miercuri, 21 noiembrie, HRAMUL BISERICII VOVIDENIA:

- Ora 08:00 – Slujba Utreniei;
- Ora 10:00 – Sfanta Liturghie;
- Ora 12:00 – Pomenirea ctitorilor, slujitorilor si a tuturor celor adormiti;
- Ora 16:00 – Slujba speciala in cinstea Sfantului Apostol Andrei;
- Ora 17:00 – Taina Sfantului maslu cu 7 preoti;


Joi, 22 noiembrie:

- Ora 08:00 – Sfanta Liturghie;
- Ora 10:00 – Procesiunea plecarii sfintelor moaste ale Sfantului Apostol Andrei.
 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
386

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
141

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
409

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...