Îndrăgit duhovnic din Athos, în mijlocul maicilor de la Vorona. ”Vedeți câți oameni a dat Botoșaniul?” (Foto)

Mănăstirea Vorona este un loc aparte, izolat de lumea frământată a orașelor, într-o pitorească poiană a codrilor botoșăneni.

Îndrăgit duhovnic din Athos, în mijlocul maicilor de la Vorona. ”Vedeți câți oameni a dat Botoșaniul?” (Foto)

Mănăstirea Vorona este o adevărată comoară a Ortodoxiei. Aici, în sobrietatea chiliilor monahale, râvna obștii de viețuitoare continuă cu sârguință lucrarea rodnică de zidire spirituală și bucuria creațiunii frumosului.

”Să căutăm a face viața noastră vrednică de darul lui Dumnezeu pentru ca să dobândim mântuirea cea veșnică. Să postim cu bucurie, să prindem curaj pentru Golgota, să fim gata de Înviere. Vino Doamne și Te așează pe tronul minții noastre, și împărățește peste inimile noastre”, transmit maicile de la Mănăstirea Vorona.

În urmă cu câteva zile, la Mănăstirea Vorona a ajuns Părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos.

Părintele Pimen Vlad s-a născut în 1970, în comuna suceveană Cornu Luncii, din părinți creștini, care au avut nouă copii. În 1993 a plecat în Muntele Athos. Primii doi ani la Schitul Lacu au fost cu multe greutăți și neajunsuri, dar și cu multă liniște și împăcare. Au urmat doi ani petrecuți în Mănăstirea Sfântului Pavel, pentru a învăța limba greacă. Apoi, revenit la Schitul Lacu, părintele Pimen a reconstruit de la zero Chilia „Sfântul Artemie” – fără nici un ban strâns înainte. A viețuit acolo timp de 12 ani, alături de fratele său după trup, părintele Dosoftei, care i-a urmat în Sfântul Munte. Apoi, pe locul unei foste mari biserici, tot cu hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică, a ajuns să construiască chilia la care este acum stareț.

Ucenic al Bătrânului din Vorona

Părintele Pimen Vlad are mare evlavie la Părintele Iulian de la Prodromu, născut în Vorona. Părintele Iulian i-a fost duhovnic aproape trei decenii.

”Părintele Iulian… noi obișnuiam să-i spunem Bătrânul. Era un fel, cum îi putem spune; cum e Avva de la Pateric. Noi așa foloseam cuvântul, toți ne-am obișnuit aici –  Bătrânul. Cine a fost Bătrânul? Ce-a fost el pentru mine? A fost tată cu inimă de mamă, asta a fost bătrânul pentru mine. Timp de 28 de ani l-am avut duhovnic. Ce-nseamnă 28 de ani? Mai bine de jumătate de viață. Bătrânul m-a răbdat, m-a ascultat, a avut răbdare cu mine întotdeauna, indiferent cu ce veneam la el; întotdeauna mă primea cu dragoste. Cu dragoste, cu răbdare, cu îngăduință, niciodată nu-l vedeai nervos, sau că nu are timp, tot ce făcea el era făcut din dragoste. Bătrânul…”, a povestit părintele Pimen Vlad.

”Vedeți câți oameni a dat Botoșaniul?”

Părintele Iulian de la Prodromu a plecat la Domnul la vârsta de 97 de ani, în Muntele Athos.

”Gândiți-vă la ce vârstă a ajuns bătrânul nostru, născut în 1926, născut în Vorona, Botoșani. Vedeți câți oameni a dat Botoșaniul? Și Eminescu și mulți alții. Părintele Cleopa, tot de-acolo din apropiere, tot de-acolo era și el. Deci părinți duhovnicești”, a adăugat Părintele Pimen.

Părintele Pimen Vlad a simțit bucuria de a călca pe urmele duhovnicului său, în Mănăstirea Vorona.

”Cel ce poartă înăuntru său împărăția lui Dumnezeu, acela o va împărtăși, în chip nevăzut și celorlalți. Ce minune! Să-L vezi pe Dumnezeu în omul de lângă tine. Din păcate, furați de detalii, uităm esențialul, uităm iubirea, omenia, milostenia, uităm că vine moartea ca o trecere dincolo, uităm de ceilalții și chiar de noi înșine. Să ne unim într-o atmosferă de pace și binecuvântare, pentru a călători împreună pe calea către inima lui Dumnezeu”, sunt cuvintele maicilor de la Mănăstirea Vorona.






 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Materna Botoșani”, un program de succes al municipalității!

astăzi, 15:10
53

Implementat la inițiativa primarului Cosmin Andrei și viceprimarilor Liviu Toma și Bogdan Buhăianu, acest program a fost bine primit de către familiile care se află într-un moment deosebit...

Pompierii botoșăneni pe podium la etapa națională a Concursului de Atletism și Cros „Cupa A.S.P.R.” (galerie foto)

astăzi, 14:52
52

Patru subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani sunt printre cei mai buni dintre pompierii militari din România, la...

Zeci de botoșăneni au fost selectați în vederea angajării la Bursa Locurilor de Muncă!

astăzi, 14:28
120

La Bursa Locurilor de Muncă, desfășurată vineri dimineață, au participat 665 de cetățeni interesați să intre pe piața muncii. Din cei 665 care au fost prezenți, 135 au fost selectați pent...